Рекорден брой ваксини са поставени в рамките на денонощие в

...
Рекорден брой ваксини са поставени в рамките на денонощие в
Коментари Харесай

Пловдив рекордьор по поставени ваксини - 3398 за денонощие С...

Рекорден брой ваксини са сложени в границите на денонощие в Пловдивско ​- 3398. Това заяви пред „ Марица “ зам.-директорът на Регионалната здравна ревизия в Пловдив доктор Аргир Аргиров. Най-много са ваксинираните с препарата на „ Пфайзер “ ​- 1866 души, с „ АстраЗенека “ - 1142, а с „ Модерна “ са се сдобили 390.

С това е усъвършенстван предходният връх, реализиран в Пловдивско - 2400 боцкания за 24 часа. Общият брой на имунизираните в града и района към този момент е 81 593 души, като през втора игла са минали 25 111.



С това движение Пловдивско се подрежда на второ място в България по брой ваксинирани. Пред нас е столицата с над 305 000, сдобили се с ваксина.

Днес пред постройката на Регионалната здравна ревизия и кабинета на ДКЦ-Пълмед нямаше ​навалица, видя екипът на " Марица ". Това обаче не се дължи на слаб интерес, а на добра организация, подчертаха чакащи. Повечето бяха пристигнали за втора игла, само че имаше и такива, които най-сетне са се решили да се доверят на някой от препаратите против ковид.



" Моя другарка ме убеждаваше старателно дни наред, че е по-добре да дойда и да си сложа ваксина. Успя след много старания, защото съм скептично настроена. Но ѝ имам вяра. Тя се усеща доста добре след имунизацията и е в пъти по-спокойна за себе си ", разяснява студентка.

„ Интересът към имунизациите нараства. Процесът върви извънредно добре. Опашки няма, защото организацията е на равнище. Ваксини има задоволително, хората могат да избират коя да им бъде сложена “, уточни доктор Аргиров и добави, че „ АстраЗенека “ продължава да бъде мечтана. В дните от 1 до 9 май в Пловдивско са сложени общо 4300 дози от препарата.

Към момента се разполага и с 4000 дози от векторната ваксина на „ Янсен “, предопределена за заетите в туристическия отрасъл. „ Има поръчки от хотели, само че те не са толкоз доста. Има и отказали се. Очакваме какво ще решат, с цел да създадем проект и да пристъпим към деяние “, уточни зам.-директорът на РЗИ-Пловдив.

Ако искащите се окажат прекомерно малко, евентуално „ Янсен “ ще стане част от листата с ваксини, сред които искащите жители могат да избират. Със сигурност ще има интерес към нея, защото е еднодозова и няма да се постанова втора игла.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР