Рекорден брой участници от 12 държави ще застанат на стартовете

...
Рекорден брой участници от 12 държави ще застанат на стартовете
Коментари Харесай

Бегачи от 12 страни застават на старт на планинския маратон Коджа кая

Рекорден брой участници от 12 страни ще застанат на стартовете на планинския маратон Коджа кая, който ще се организира в последния ден на април. Домакин на петото издание на маратона е дребното село Билка, сгушено в източната част на Стара планина, на границата на Варненска и Бургаска област.

В стартовите описи са регистрирани 701 състезатели, измежду които и най-хубавите български планински бегачи. Събитието ще бъде намерено с спонтанна фотоизложба от фрагменти на разнообразни фотографи, запечатали любопитни моменти от първите четири издания на маратона.

Състезателите на най-тежкото трасе по традиция започват тъкмо с изрева и ще би трябвало да изминат отдалеченост от 75 километра с 4300 метра денивелация до залез слънце.

Миналогодишният първенец Николай Дерменджиев ще би трябвало да брани купата си в сериозна конкуренция. Сред любимците са още спечелилият от първите две издания Ивайло Керемедчиева, Здравко Кръстев, Иво Андреев. При дамите двукратната шампионка Нели Ангелова ще се опита да направи хеттрик в сериозна конкуренция на няколко фаворитки, измежду които Снежана Терзиева, Мая Танева и Милена Добрева.

На останалите дистанции – 42, 26 и 14 километра, също се обрисуват оспорвани борби за първото място.

Най-късото трасе, чийто старт е в 12 на обяд, ще даде начало на Националния шампионат по скайрънинг. Маршрутът с дължина 14 километра и денивелация 1050 метра се отличава с техничен и скалист терен, стръмни спускания и изкачвания. Там конкуренцията ще бъде най-сериозна, а на старта ще застанат 280 участника, измежду които и имена от международна големина – Антония Григорова, Кирил Николов-Дизела и Шабан Мустафа. Допълнителна мотивация за участниците ще бъде, че надпреварата е надзорен старт за установяване на националния тим на България за присъединяване на европейското състезание по скайрънинг за мъже и дами.

По традиция в съботния следобяд, ден преди главните стартове, се организират тичане за деца, което е същински празник за региона. Същия ден се организира и скоростно нанагорнище на връх Коджа кая. Рекордите за най-бързо нанагорнище към върха за момента се държат от Шабан Мустафа при мъжете и Антония Григорова при дамите.

Планината, въпреки ниска в тази си част, е задоволително пресечена като терен и е съществено тестване даже и за най-хубавите планински бегачи. Неслучайно маратонът закупи популярност на един от най-трудните в страната. В първите четири издания 30% от участниците на дългите дистанции не успяваха да доближат до финала или да влязат в контролните времена.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР