Рекорден брой участници и страни ще участват на Световното първенство

...
Рекорден брой участници и страни ще участват на Световното първенство
Коментари Харесай

Очакват от Емил Нейков злато на Световното по гребане в Пловдив, Мария Габриел идва за откриването

Рекорден брой участници и страни ще вземат участие на Световното състезание до 23 години в Пловдив. Ще има участници от 58 страни, а упълномощените са 1214 индивида. Първенството ще се организира от 19 до 23 юли на Гребния канал в Пловдив. Това стана ясно на брифинг през днешния ден преди шампионата, в който участваха президентът на БФ по гребане Свилен Нейков, шефът на организационния комитет Иван Попов, генералния секретар на организационния комитет Даниел Христов и зам.-кмета по разногласието Георги Титюков. 
Прочетете още
За първи път на шампионатите в Пловдив се чака и златен орден от български играч, а това ще е Емил Нейков, който е измежду любимците за първото място. 

Официалното разкриване на шампионата ще бъде на 18 юли от 18:30ч. на Летния спектакъл, а специфични посетители ще са вицепремиерът Мария Габриел и министърът на спорта Димитър Илиев. 

" Това е 12-то Световно състезание, а първото беше през 1999г. и беше много сериозно за нас, тъй като беше по време на бомбардировките над Югославия. Отборът на Парагвай към този момент е в Пловдив, на следващия ден идват едни от най-силните тимове - Нова Зеландия. За в този момент организацията върви умерено и безпрепятствено и това се дължи на Общината и федерацията. Организационният комитет е и с изчистена конструкция от последните 10 години. Готово е всичко на всяко равнище. Тази година върви леко подготовката. Ще има съветски и беларуски състезатели, само че те ще състезават под интернационален байрак. През 2026г. ще е идващото Световно състезание тук в Пловдив и може да е последното в случай че нямаме втори гребен канал ", съобщи шефът на Организационния комитет Иван Попов.

" След организирането на толкоз доста шампионати към този момент имам съществено насъбран опит и това води до много по-добро стиковка сред всички страни и нещата се случват много по-лесно. Доклад на ФИСА демонстрира, че близо 10 млн. евро ще влязат в Пловдив по време на шампионата. Следващата година ще имаме и Световно по кану-каяк ", съобщи Георги Титюков.

" Българското показване ще бъде непретенциозно в три лодки. Много е мъчно да наберем деца за нашия спорт за жалост. Нашият спорт е сложен и тежък. При юношите събрахме, двойка без, двойка скул лека категория и скиф Емил Нейков. Има пловдивчани Иван Йорданов от гребен клуб Хеброс и при дребните Владимир Ботев при 4-ката. Разчитаме на тях на положително показване и положително класиране. Ако пуснем всички дисциплини не е добре те да бъдат последни. Има нормативи, които би трябвало да бъдат покрити и по тази причина сме подготвили най-хубавите състезатели за това състезание. Има доста мощни съперници. В последните години това Световно състезание демонстрира мощно развиване в международен мащаб и има интерес. Желанието за присъединяване изключително на огромните тимове е доста мощно и стимулирано и това способства за огромния брой участници и конкуренцията. Пловдив е добра писта и ползата за класиране е доста огромен. Някои от участниците на шампионата ще се пробват за Олимпийска квота - през септември и идната година на олимпийска подготовка. Емил Нейков е 10-ти при мъжете, само че не може да пробие още по-напред. Лазар Пенев е на край С. Трябва да извървят пътя си ", сподели шефът на БФ по гребане Свилен Нейков. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР