Рекорден брой участници – над 250, са се регистрирали за

...
Рекорден брой участници – над 250, са се регистрирали за
Коментари Харесай

Международна конференция по ревизионно ендопротезиране се открива в София

Рекорден брой участници – над 250, са се записали за Международната конференция по ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става, която стартира на следващия ден, 5 април, и ще продължи и на 6 април 2024 година в София, оповестяват уредниците.

Събитието ще бъде намерено от декана на Медицинския факултет на МУ-София проф. Димитър Буланов. На откриването одобрение ще произнесе проф. Хайнц Рьотингер, лекар Хонориус идея на МУ София, а проф. Мартин Клаус от Швейцария – ръководител на Европейското сдружение по костно-ставни инфекции, ще се включи в конференцията онлайн.

Конференцията ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лекуването на комплексните случаи на ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става (случаите, в които към този момент заменена тазобедрена става се подменя с нова).

Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, Катедрата по ортопедия и травматология на МУ - София и Фондация за ортопедични проучвания и образование „ ОРФИО “ под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

„ В България се покачват случаите на затруднения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, изключително инфекции, които могат да бъдат и съдбовни, лекуването им е доста мъчно и комплицирано, а триумфът не е обезпечен “, изяснява проф. доктор Пламен Кинов, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и началник на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София. Той разяснява, че задачата на форума е интернационалните специалисти да показват най-новите концепции при реорганизация на несполучливата тазобедрена артропластика.

Конференцията е интерактивна, с акцент на полемиките и обмяната на опит. Предвидени са и на практика занятия - workshop hands-on. Първото от тях ще се организира още на 5 април преди обед в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, под управлението на проф. Д-р Пламен Кинов, който ще организира курс по миниинвазивно ендопротезиране с пряк челен достъп.

Ортопедичните болести са едни от най-честите в здравната процедура. Те са на 3-то място по периодичност след УНГ и сърдечно-съдовите болести. С голямо здравно и обществено значение. Тазобедреното ставно протезиране е най-често осъществяваната хирургическа намеса. В нашата страна предходната година са вградени над 14 000 ендопротези.

Днес ортопедията в България е водеща компетентност с дългогодишни обичаи. През 1946 година се основава първата ортопедична ĸлиниĸа у нас ĸъм Медицинсĸи фаĸултет - София. Проф. Бойчев става и първият рьĸоводител на Катедрата по ортопедия и травматология при новоотĸрития тогава ИСУЛ през 1951 година Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “  и Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София не престават традициите на своите надарени ръководители и учители: Проф. Бойчо Бойчев, Проф. Янаки Холевич, Проф. Елена Панева и проф. Петър Тивчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР