Рекорден брой от шест китайски балона е бил засечен около

...
Рекорден брой от шест китайски балона е бил засечен около
Коментари Харесай

Тайван регистрира рекорден брой китайски разузнавателни балони над и около своята територия

Рекорден брой от шест китайски балона е бил засечен към Тайван, в това число над острова, разгласи тайванското министерство на защитата, представено от Франс прес.

Пет от тях са свалени в западната част на острова към Цзилун, северен пристанищен град, а още един е бил засечен западно от провинция Пинтун, в миг, в който е бил напът да облети архипелага, излиза наяве от оповестената от тайванското министерство на защитата карта.

Министерството ежедневно разгласява данни за военното наличие на Китай към Тайван, като в този случай разяснява, че всички балони са били прехванати на височина от сред 4,6 и 5,2 километра.

Това е най-големият брой свалени балони, откогато министерството стартира да разгласява постоянно данни за засечените китайски балони през декември, показва Агенция Франс Прес.

Китай счита острова за неразделна част от своята територия и се е зарекъл да го причисли даже и със мощ, в случай че е належащо.

През последните години Пекин ускорява политическия и военния напън над Тайван, като изпраща невиждан брой военни кораби и самолети към островната територия.

През декември министерството на защитата на Тайпе стартира да осведоми за съществуването на китайски балони към Тайван, като в четири от случаите те бяха засечени във въздушното пространство непосредствено над архипелага.  

Балони бяха засечени след избора на Уилям Лай, който е срещу обединяването, за президент на Тайван на 13 януари. Слез изборната му победа Китай разгласи, че няма да разреши „ сепаратистки дейности “ в Тайван, само че към този момент не е изпращал огромен брой военни сили в региона, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР