Рекорден брой от близо 1500 посетители пристъпиха днес в тайните

...
Рекорден брой от близо 1500 посетители пристъпиха днес в тайните
Коментари Харесай

Над 1 500 души в Народния театър в 14-часовата Нощ на театрите

Рекорден брой от близо 1500 гости пристъпиха през днешния ден в тайните на Народния спектакъл " Иван Вазов " в границите на десетата юбилейна Нощ на театрите. Първата ни сцена посрещна с 14-часов маратон от представления и съпътстващи събития своите фенове и другари, с цел да им даде опция да се допрян персонално до театралната магия с помощта на актьорите, режисьорите и екипите на спектаклите.

Над 1200 души бе общият брой на феновете на седемте представления на пет подиуми и повече от 350 – на публицисти, театроведи и посетители на събитията.

Денят на 19 ноември стартира тъкмо в 10:00 ч. с посрещането на притежателите на извънредния NT Pass, който им обезпечи целодневен достъп до Народния спектакъл, непокътнати места за всички представления, 4 почитател срещи с артисти и режисьори, присъединяване в културно-опознавателни обиколки зад театралните кулиси, а също и безвъзмездна консумация в местата с храна и питиета на територията на театъра.
 width=
Четири от най-гледаните моноспектакли: премиерният " Неведение " на Албена Ставрева, " Плач на ангел " на Христо Мутафчиев, " Караконджул " на Валери Йорданов и " Шърли Валънтайн " на Албена Колева; шедьовърът " Народът на Вазов " на Диана Добрева по текст на Александър Секулов и танцовата буря " Фиеста " на Андреа Гаврилиу бяха в селекцията на програмата за празничния ден, а билетите за тях бяха продадени дни преди събитието.

Специално за деня цялата постройка бе готова, с цел да разкрие част от съкровищата на своята история. Във фоайето на Втори балкон бе обещано началото на музейна експозиция с скъпи реликви от предишното на театъра, която ще бъде обновявана от време на време. Там могат да се видят макетите на Театър " Основа " и театърът в настоящия си тип, театрални костюми и атрибут, както и скъпи предмети, принадлежали на звездите от предишното.

Изключителен интерес провокира и богатата съпътстваща стратегия в Нощта на театрите в Народния спектакъл.

Повече от 100 души извършиха зала " Юг ", с цел да се срещнат с именития български режисьор и шеф на театъра в Тулуза Галин Стоев ( " Танцът Делхи " ) в границите на паралелното събитие " Войната: конструиране на драматургии ". Провокирани от настоящата геополитическа обстановка и богатия си артистичен и научен опит Галин Стоев и културологът Слава Янакиева споделиха своите наблюдения върху процеса на конструиране на разказ в драматургията на войната. Модератор на срещата бе театралният и танцов критик и откривател Мира Тодорова.

С голям интерес и доста въпроси феновете посрещнаха и основателите на зрелищния театър " Народът на Вазов " – режисьора Диана Добрева и писателят и драматург Александър Секулов. В срещите си те споделиха любопитни обстоятелства от богатия си опит, от основаването на едно зрелище и бъдещите си креативен проекти.

FaNT срещите в Нощта на театрите дадоха опция на посетителите да се срещнат и с обичаните си звезди Юлиан Вергов, Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, а актрисата Биляна Петринска ги вкара в тайните на театралния грим и подготовката на актьорите преди да излязат на сцена.

Очаквано с голям интерес почитателите посрещнаха и двете културно-опознавателни обиколки, с помощта на които надникнаха зад кулисите и проходиха дружно с актьорите-гидове Гергана Змийчарова и Дарин Ангелов маршрутите на театъра – трите съществени подиуми, различните пространства и фоайета, театралната машинизация и Царската ложа. Звездите на трупата им описаха любопитни обстоятелства към основаването и измененията на постройката, перипетиите, през които е минал театърът в годините и огромна част от неговата богата история.

Част от програмата бе и откриването на изложбата " Пробуждане " на театралния  фотограф Стефан Н. Щерев във фоайето на Първи балкон, която ще може да се види и в идващите дни. Фотографиите са уловили най-впечатляващите моменти от фамозни спектакли от репертоара на театъра.

Като сътрудник на Нощта на театрите, Народен спектакъл " Иван Вазов " бе хазаин и на LiveCam студиото, което бe разположено на третия етаж и предложи вълнуващи срещи с артисти и режисьори и диалози по настоящи тематики, свързани с театъра и обществото.

 width=
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР