Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през

...
Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през
Коментари Харесай

Емил Радев: Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през 2019 г.

 Рекорден брой каузи са заведени пред Съда на Европейски Съюз през миналата година – 1905 каузи спрямо 1683 каузи през 2018 година Това означи пред сътрудниците си от правната комисия на Екологичен потенциал евродепутатът Емил Радев, който е докладчик от страна на ЕНП по освобождението на Съда от отговорност по отношение на осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за финансовата 2019 година

Българският евродепутат даде висока оценка за използването на прелюдия на 1 май 2019 година механизъм за авансово допускане на обжалване. " Реформата на Протокол №3, утвърдена и от нашата комисия, разрешава на Съда в случаи, които към този момент са били прегледани два пъти, да позволи обжалване - напълно или отчасти, само че единствено когато се повдига въпрос по отношение на единството, последователността или развиването на правото на Европейски Съюз. Този нов метод на процедура докара през последната година до недопускане на доста обжалвания, изключително в региона на интелектуалната и индустриалната благосъстоятелност ",  отбеляза Емил Радев.

По думите му 7-процентният растеж на висящите каузи  (2500 през 2019 година по отношение на 2334 през 2018 г.) не дава учредения за паника на фона на рекордното нарастване на броя на заведените каузи. " Още повече, че от време на време сложността на едно дело може също да докара до доста закъснение ", напомни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

В отчета за работата на Съда се отбелязва още, че междинната дълготрайност на делата е намаляла на 14,3 месеца по отношение на регистрираните 15,7 месеца през 2018 година Анализът за осъществяването на бюджета сочи, че са усвоени 98,7% от 429 млн. евро. Поетапно се работи и за удвояване на броя на съдиите до 56. В момента в Общия съд те са 52-ма, като упованията са до края на годината съставът да се попълни, стана ясно от изявлението на докладчика на Екологичен потенциал Жил Льобретон.

Като позитивна наклонност Емил Радев дефинира и развиването в цифровата област, включително и новия инструмент " Съдебно писмено досие “. " Улеснен е достъпът до съответната документи и информация за обработка на избрани каузи, заведени пред Съда. Създаването на публичен указател на документите също е от голяма важност за облекчение на работата ", добави евродепутатът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР