Рекорден брой - 293 са арестувани по света през 2021

...
Рекорден брой - 293 са арестувани по света през 2021
Коментари Харесай

Невиждан рекорд: 293 журналисти по света арестувани през 2021

Рекорден брой - 293 са задържани по света през 2021 година. Според отчет, оповестен през днешния ден от (КЗЖ), това е най-големият брой, регистриран в миналото.

" Комисията откри, че през 2021 година броят на медийните чиновници, оказали се пандиза поради професионалните си отговорности, е достигнал рекордните 293. През тази година минимум 24 публицисти са починали заради професионалната си активност, а други 18 са умряли при условия, които не са задоволително ясни, с цел да се дефинира точната причина ", се споделя в изказване на основания в Съединени американски щати комитет. Правозащитниците показват, че броят на задържаните през 2020 година е бил 280 души.

Според интернационалната организация максимален е броят на задържаните медийни сътрудници в Китай - 50. Мианмар е на второ място (26) поради събитията след идването на власт на военните. В отчета се показва, че след тях се подреждат Египет (25), Виетнам (23) и Беларус (19). В първата десетка влизат още Турция (18), Еритрея (16), Саудитска Арабия (14) и Иран (11). В Русия са арестувани 14 публицисти. Според комисията в западноевропейските страни и в Съединени американски щати не е имало такива случаи.

и преди е заемала първите места в сходни описи. Миналата година турските управляващи са освободили 20 души, само че съставителите на отчета не преглеждат това като знак за възстановяване на свободата на словото. В частта за Саудитска Арабия Комитетът показва, че убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година " е заставило да замълчи журналистическата общественост по-ефективно от новите талази от арести ".

" Причините, заради които за шеста поредна година броят на задържаните публицисти в международен мащаб надвишава 250, варират от страна до страна. Навсякъде обаче се следи ясна наклонност - все по-голямо отменяне на самостоятелната публицистика ", се споделя в отчета.

През 2021 година 19 души по света са били убити поради професионалната си активност, трима са били убити, до момента в който са работили в горещи точки, а други двама са били убити, до момента в който са отразявали улични митинги, се споделя в отчета.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР