Рекорд за спечелени медали на Международна олимпиада по астрономия поставиха

...
Рекорд за спечелени медали на Международна олимпиада по астрономия поставиха
Коментари Харесай

Рекорд за спечелени медали на Международна олимпиада по астрономия поставиха ученици от България

Рекорд за извоювани медали на Международна олимпиада по астрономия сложиха възпитаници от България. Децата се завърнаха у нас стри златни, пет сребърни и две бронзови оценки.
" От дребна чета енциклопедии, публикации за звездите, тъй като ми е забавно нощното небе ", показа Лора Лукманова.

" Винаги ми е била забавна астрономията, само че по-силна стана в шести клас, когато лежах на леглото и през прозореца гледах звездите всяка нощ ", сподели Баян Гечев.

Лора е със златен орден, а Баян със сребърен на виртуалната Международна олимпиада по астрономия в Италия. За тях от една страна стои удовлетворението, когато решат задача, а от друга - проучването на най-далечните обекти във вселената.

" От една страна задоволство, когато решиш задача, а от друга - това, че виждаме по какъв начин се ползва. На интернационалната олимпиада решавахме задача за затъмнението, което се случи през вчерашния ден и смятахме неща, които в действителност ги видяхме онлайн и не бяха просто нереална идея, а беше нещо, което е на небето, то същото е със звездите ", добави тя.

" Това, което ми е най-интересно, е, че съществува някакъв стеснен набор от закони, които попадат във вселената и те сами по себе си са фундаментални, и нищо не значат, само че след това се стига до многообразие, макар че са толкоз малко ", акцентира Баян.

Българските възпитаници се изправиха против 78 участници от 12 страни. Научният им началник Александър Куртенков показа пред Bulgaria ON AIR, че зад триумфите им се крият часове наред решение на задания по математика и физика, само че отвън класната стая.

" За нас е извънредно значимо учениците да имат нужното равнище по математика и физика, с цел да може да градим оттова нагоре, което разрешава на практика да работим с най-хубавите възпитаници на високо равнище, за жалост, защото междинното равнище на образованието в България по математика е едва, а по физика е ужасяващо ", сподели той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР