Рекорд с катастрофални последици за света - месец юли през

...
Рекорд с катастрофални последици за света - месец юли през
Коментари Харесай

Юли 2023 – най-горещият месец в историята на измерванията на Земята

Рекорд с пагубни последствия за света - месец юли през 2023 година е бил най-горещият месец в историята на измерванията на Земята, удостовери Европейската работа за климатичните промени " Коперник ", представена от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Изминалият месец, белязан от горещи талази и пожари по целия свят, е бил с 0,33 градуса по Целзий по-горещ от месеца, който държеше върха до момента - юли 2019 година, когато междинните температури на планетата доближиха 16,63 градуса по Целзий. Температурата на въздуха е била 0,72 градуса повече от междинните стойности за юли за интервала 1991 г.-2020 година, се показва в бюлетина на " Коперник ". Още на 27 юли учените предвидиха с огромна възможност, че юли 2023 година ще бъде най-горещият в историята на измерванията за всички сезони.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели наскоро, че човечеството е излязло от ерата на световното стопляне и е навлязло в " световно шупване ".

Температурата на повърхността на международния океан също е ненормално висока от април тази година и доближи невиждани равнища през юли. На 30 юли бе реализиран безспорен връх със стойност от 20,96 градуса по Целзий, като през целия месец температурата на водата на повърхността е с 0,51 градуса по Целзий над междинните стойности за интервала 1991 година - 2020 година

" Станахме очевидци на нови върхове на световните температури на въздуха и на повърхността на водата през месец юли. Тези върхове имат тежки последствия за хората и за планетата, които са изложени на рискови феномени, които стават по-чести и по-интензивни ", сподели Саманта Бърджис, заместник-директор на Европейската работа за климатични промени " Коперник ".

Признаците на световно стопляне, породено от човешка активност, в това число потреблението на изкопаеми горива, се демонстрират по едно и също време по целия свят. Райони в Гърция и Канада бяха опустошени от пожари, имаше ужасни наводнения, съкрушителна жега порази Южна Европа, Северна Африка, южните региони на Съединени американски щати и елементи от Китай, който за малко бе изумен и от проливни дъждове.

Климатолозите от интернационалната мрежа World Weather Attribution към този момент заключиха, че последните горещи талази в Европа и Съединени американски щати биха били на практика невъзможни без последствията от човешката активност.

По данни на " Коперник " морският лед в Антрактическия океан е достигнал най-ниското си равнище през месец юли тази година от началото на сателитните наблюдения, до 15 на 100 под междинните стойности за месеца.

" 2023 година е третата най-гореща към този момент с 0,43 градуса по Целзий над междинните стойности " и " междинната световна температура за месец юли е с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища ", акцентира Саманта Бърджис.

Стойността от 1,5 градуса по Целзий е мощно алегорична, тъй като това е най-амбициозната цел на Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне. Прагът обаче визира междинните температури за дългогодишни интервали, а освен за един месец.

" Дори и всичко това да е единствено краткотрайно, то демонстрира незабавната потребност от предприемането на амбициозни старания за понижаване на световните излъчвания парникови газове, които са съществена причина за тези температурни върхове ", заключава Бърджис.

2023 година евентуално няма да спре да усъвършенства върхове. " Очаква се относително топъл завършек на 2023 година поради развиването на феномена Ел Ниньо ", показват от " Коперник ". Климатичният феномен над Тихия океан е синоним на в допълнение стопляне.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР