Реконструкцията на ул.“ Даме Груев“ в район Южен“ няма да

...
Реконструкцията на ул.“ Даме Груев“ в район Южен“ няма да
Коментари Харесай

Още детайли около реконструкцията на ул.Даме Груев

Реконструкцията на ул. “ Даме Груев “ в регион " Южен “ няма да спре през 2022 година, макар обстановката в страната и забавянето на финансирането, заяви в изявление за Plovdiv24bg кметът на региона. Той разясни, че разплащанията се случват след привършване на избрана работа, откакто е минал актът за позволение за прилагане. Затова се чака през месец април, най-късно май, да дойдат разплащанията по първата част на осъществяване на ремонта.

При реконструкцията на ул. “Даме Груев “ се прави единствено сеч на дървета, които съществуват повече от 60 години, сподели още Язов. " Рискът да бъде непокътната избрана дървесна маса в регион " Южен “ е на по-късен стадий да зародят доста ще ти поради кореновата система, добави кметът.  Затова е било преценено, благодарение на ландшафтни архитекти, че тези дървета е най-добре да се отстранен. " Това са най-честите брожения на хората от региона, когато  виждат, че се отрязват дървета при ремонта на улицата “, уточни Язов.

" Като цяло аз не съм чул отрицателно мнение след  първата копка на реконструкцията. Аз пребивавам в района  към 32 години, като през последните 20 години улица " Даме Груев “ е в отчайващо положение.

" Но ще си дадем възможност да изградим модерни паркове по тази улица “, сподели още. Това ще се случи откъм северния й край, там, където свършва улицата до оградата на кожния диспансер, и отул. “Македония “ до кино " Въстаник “, като също архитектите ще кажат с каква растителност е уместно да бъде засаден парка. Има си правила, по които се дефинира това.

По самото продължение на " Даме Груев “, при връзката с надлез " Родопи ", пред блока, отново може да има парк, по средата на улицата пък ще има паркоместа. При " Събота пазара " отново има опция да се създадат паркоместа. Проекта ще се променя в придвижване, като ще се оглеждат всички благоприятни условия. Обмисля се да бъде сменена настилката по улицата  при самите заходи към нея, при пешеходните пътеки и при кръстовищата.  

Язов изясни, че не се отрязва част от терасата на киното, а единствено парапета на терасата и стълбите от южната страна на терасата и то единствено към 20 см от тях. Това е по този начин, защото  те попадат в крайната точка на тротоара и това е единственият проблем. Този парапет ще бъде възобновен, само че с към 20 см по-навътре. В този смисъл никакво терзание не могат да имат жителите, разясни Язов.

Проектът е бил за реорганизация в сервитута на съществуващата улица, само че в този момент е модифициран в малко по-голям, с цел да не се срамят след това от това,което са създали. Затова точно би трябвало да бъде съобразено всичко. Целта е да се нанесат минимум вреди на природата и да има максимално удобства за хората.

Подмяната на уличното осветяване, което стартира в региона,  също ще продължи, разясни Язов. Финансирането е по Норвежката стратегия за към 1.1 млн. лв..  В момента се извършва инженерингът на плана. Съществуващите осветителни тела ще бъдат сменени с нови, по-модерни.

Проблемите идват от това, че в някои от зоните би трябвало да бъде сменена и съществуващата инфраструктура – кабели и табла, и  да е направи нова. А това не е финансирано от програмата. Затова би трябвало да се намеси и общината, като финансира възобновяване на кабелната мрежа от маслена със суха и по-късно да се възвърне тротоарната настилка. В момента тук-там дори няма и тротоари.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР