Реконструкцията на големи дефекти в областта на главата и шията

...
Реконструкцията на големи дефекти в областта на главата и шията
Коментари Харесай

ИСУЛ: Сложна операция дава надежда за пациентите с напреднали тумори в областта на главата и шията

Реконструкцията на огромни недостатъци в региона на главата и шията благодарение на свободни присадки (ламба) е към този момент рутинна процедура в Клиниката по ушно-носно-гърлени заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Сложната интервенция разрешава пациенти, които биха били в други случаи определяни като неоперабилни , да бъдат коренно оперирани, както и при селектирани пациенти да бъдат запазвани говорът и гълтателната функционалност. При този вид интервенции тъканта, която е изрязана от език, джука празнина или гълтач може да бъде „ сменена “ със тъкан от ръката или крайници.

„ В онкохирургията, когато би трябвало да се отстранят по-големи тумори, главната идея е на първо място да се отстрани коренно туморът, само че на второ място, в случай че имаме опция, би трябвало оптимално да запазим функционалността на хранене, дишане и диалект . Този вид реконструкции разрешават две съществени неща : 1) „ неоперабилни “-те пациенти да ги трансформираме в „ операбилни “ и 2) в селектирани случаи да резервираме гълтателната и говорната функционалност “, изяснява доцент доктор Тодор Попов, началник на екипа, осъществяващ комплицираната интервенция в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Какво съставлява самият способ? При комплицирания способ се взема сектор от предмишницата, който се отрязва дружно с част от хранещата го артерия и вена радиалис. Качва се в оперативното ложе на шията или устната празнина, където се е оформил недостатък поради отстранения израстък. Прави се извънредно тънък микросъдов тегел – вената е под 1 мм като се работи напълно под микроскоп на оптимално нарастване. Самата присадка се зарежда от кръвоносните съдове на шията. Това разрешава доста по-голяма независимост при реконструкцията на езика, джука празнина, гълтача.

Операцията има и своите контраиндикации, акцентира доцент доктор Попов.

„ Трябва туморът да не е обхванал вътрешната сънна артерия – не че не можем да реконструираме и сънна артерия, само че прогнозата в тези случаи е песимистична за жалост и в международен мащаб е признато тези пациенти да бъдат насочвани за систематична терапия “. Второто наложително изискване: пациентът да е душевен квалифициран че го чакат тежки времена до момента в който се възвърне , всичко зарасне и стартира да се храни независимо. „ И фамилна поддръжка. Трябва наложително да има кой да се погрижи за този човек “, акцентира УНГ експертът от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, който от половин година е и началник на Катедрата по УНГ заболявания към МУ-София.

А какъв брой е тежка интервенцията може да се съди по нейната дълготрайност: Тя трае 8-9 часа като се работи с 4, от време на време и с 5 разнообразни инструментални маси. Доц. доктор Попов дава образец с интервенция при рак на езика . С едната инструментална маса се прави самата интервенция по премахване на тумора. С втора маса от ръката се изрязва тъканта, която ще бъде присадена. С трети профилиран сет принадлежности присадката се анастомозира към съдовете на шията като след това се вгради на мястото на дефекта. На четвърта маса се взема кожа от корема с която се поправя изчезналата част от ръката.

Макар и рядко, такива интервенции са осъществявани до момента в България. Това, което считам за доста значимо и в действителност пробив е, че тази извънредно комплицирана процедура се прави напълно от екипа на УНГ клиниката на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Досега е имало обособени случаи, при които се събира мултидисциплинарен екип от разнообразни клиники, от време на време даже от разнообразни лечебни заведения. Този способ е ефикасен и постоянно се ползва на Запад . В българските условия обаче това е доста мъчно и нормално е кампанийно – за съответен пациент. При нас интервенцията се прави напълно от екипа на клиниката, което ни разрешава всеки пациент, който има потребност от това лекуване, да можем да му го осигурим в границите на идната седмица “, споделя доцент доктор Попов. Той и екипа му от години се занимават с този вид интервенции като новият способ надгражда предходен, при който присадките, които са употребявали за запълване на дефектите, не са били „ свободни “.

На Националния конгрес по УНГ заболявания той показа постигнатите до момента резултати, които са доста обнадеждаващи. Те недвусмислено демонстрират нарастване на продължителността на живота и качеството на живот на пациентите. 50% от пациентите нямат рецидив при 2-годишно следене ( при този вид карциноми рецидивите са до втората година).

При 40 от болните е достигната 5-годишна преживяемост, т.е. лекарите могат да удължат живота на съвсем всеки втори пациент. Става въпрос за карциноми в доста напреднал етап.

УНГ експертът обръща внимание и върху проблемите. НЗОК не прави разлика сред рутинна намеса и тази интервенция, която продължава през целия ден, ангажира голям запас от хора, ангажира материалната база на клиниката, защото се реализира на няколко операционни маси, включва разнообразни сетове от принадлежности. Целият труд е за сметка на лекарите и сестрите и вместо да носи доходи за клиниката по-скоро генерира загуби.

Според доцент доктор Тодор Попов като цяло съществува проблем с остойностяването на клиничните пътеки при УНГ заболяванията. Една тежка ларингектомия (премахване на ларинкса), при която пациентът престоява в болничното заведение 2-3 седмици, се равнява на две леки носни интервенции или две парацентези (продупчване на тъпанчето).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР