Реколтата от зърно е добра - средните добиви са над

...
Реколтата от зърно е добра - средните добиви са над
Коментари Харесай

Земеделският министър: Реколтата от зърно е добра

Реколтата от зърно е добра - междинните добиви са над 500 и приближават 600 кг от декар, сподели пред публицисти министърът на земеделието Явор Гечев, който показа целите на екипа си на конференция в постройката на ведомството.

„ Не се чака спешна обстановка с реколтата, няма да има проблеми с изхранването на българите “, увери Гечев.

„ Продължаващата война в Украйна затруднява и обстановката в прилежащите страни “, уточни той.

„ Сега има свръхпредлагане на зърно в страните, прилежащи на Украйна, само че има и проект за подкрепяне на земеделските производители и преработватели “, сподели още земеделският министър.

„ Тече инспекцията на вноса на зърно, няма да има възбрана, само че ще желаеме украинското зърно да не се смесва с българското, тъй като нашето е по-желано и се отглежда по европейски стандарти “, означи Гечев.

Реколтата от пшеница ще е към 6,5 млн. тона.

„ Към момента няма чакащи камиони на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, още от първия ден на държавното управление работим по проблема. Ритъмът на работа е в естествен порядък. Показахме, че има страна от първия ден. Благодаря на сътрудниците, тъй като нормално министрите си пишат писма, чакащи отговор с месеци. Мога да ви уверя, че в служебния кабинет отговорът е в границите на 15 минути. Затова сега опашката е изчистена, няма изключителни гранични събития “, изясни Гечев.

„ Хакерската офанзива против Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е съвсем преодоляна и 85 % от административните услуги на БАБХ са възобновени “, уточни той.

„ Министерството на земеделието ще съблюдава законите при работата на БАБХ на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Понастоящем пробите от вноса на плодовете и зеленчуците, минаващ оттова, се обработват в лаборатория в София. Юридическите разногласия може да продължат няколко години, само че инспекцията на камионите със стока би трябвало да продължи от страната. Цялата страна с нейните институции, в това число Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, работят за решение на проблема. Работя доста добре с проф. Христо Даскалов (изпълнителен директор) и БАБХ има цялостната ни поддръжка “, увери Гечев.

„ Търсим освен усвояването на парите от Европейски Съюз по Програмата за развиване на селските региони и Националния проект за възобновяване и резистентност, ще търсим успеваемост “, сподели министър Гечев, като добави, че има над 2000 плана в Държавна фирма „ Земеделие “, по които се работи.

„ Земеделските стопани ще си получават постоянно дотациите “, съобщи той.

„ Ще подготвим законодателни промени, които да подкрепят работата на сътрудниците от постоянния кабинет по представянето на европроектите в Брюксел “, уточни Гечев.

„ Следващата седмица ще имаме точните числа и явен проект за работа “, сподели той.

Явор Гечев сподели още, че има закъснение на добива на дървесина поради повишаването на горивата. Още тази седмица обаче ще се приготви проект за увеличение на добива, с цел да може хората да имат дърва за огрев през зимата, посочи той.

Не познавам държавно управление или държавен чиновник, които да са съвършени, сподели Гечев, запитан дали ще прави кадрови промени.

„ Критерият ще е експертизата и да се съблюдава темпът на работа, който ще е висок, добави министърът. Не чакайте реваншизъм или целеустременост. Промени ще има, само че без политизиране. Докато съм министър, ще се държа като надпартиен “, безапелационен бе Гечев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР