Реколтата от плодове и зеленчуци е съсипана от дъждовете и

...
Реколтата от плодове и зеленчуци е съсипана от дъждовете и
Коментари Харесай

Дъждовете съсипаха реколтата! Цените на плодовете и зеленчуците скачат главоломно!

Реколтата от плодове и зеленчуци е унищожена от дъждовете и градушките през последния месец. Българският домат удари два лв. на едро единствено за седмица в средата на лятото, заяви Красимир Кичуков, заместник-председател на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, написа "Труд ".

“На полето е цялостна покруса. От открити площи няма да има първокласен домат тази година. Влагата и в това време топлото време маносаха зеленчуците”, изясни производителят. По думите му даже в оранжериите има по-голямо развиване на заболявания, поради влажното време. Подобна е и обстановката с краставиците, кайсиите, нектарините и прасковите, посочи Кичуков.

При доматите от открити площи нарастването е с 10%, при оранжерийните – с 5 на 100, а при картофите – с близо 47%. С 25% по-висока е цената на дините това лято, с 5% на прасковите и с 3,6 на 100 на ябълките. На пазара кг розов домат не пада под 3,50 лв., а краставиците държат цена от 4 лв..

Цените на зеленчуците ще бъдат по-високи тази година, в сравнение с междинните за последните 5 години, предвиждат специалистите на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА). При доматите средногодишните цени на дребно се чака да бъдат към 2,50 лева./ кг – 4% над тези от интервала 2013- 2017 година, при пипера – 2,20 лева./кг – със 7% над тези за последните 5 години, а при краставиците да останат на към 2,50 лева./кг – с 3% по-малко в сравнение с в предходните 5 години.

Причината за повишаването е по-слаба годишна продукция от полското произвеждане на зеленчуци, поради неподходящото време от началото на юни, с висока мокрота и по-малък брой слънчеви дни, изясняват специалистите.

Според тях общото произвеждане на домати през 2018 година може да падне до 145 хиляди т. Това ще бъде почти с 9% по-малко, в сравнение с е реколтата през 2017 година Делът на полските доматище остане водещс към 91 хиляди т, което е с 11% по-малко спрямо 2017 година. Производството на краставици се чака да бъде към 58 хиляди т. Отбелязаният през предходната година растеж в количествата от открити площище претърпи най-сериозен спад и от 15 хиляди т. може да падне на към 9 хиляди т. Предвиждания на САРА при пипера са за произвеждане от 55 хиляди т. Пиперът е измежду 3 култури с най-големи съмнения на производството, тъй като най-голяма част от това произвеждане се прави навън.

Поражения върху зърното : Пшеницата нараства всяка седмица Цената на пшеницата пораства всяка седмица, поради по-ниската годишна продукция след дъждовете. По данни на агростатистиката нарастването от първия месец на актуалната акция (2018/19 г.) е в границите на 2- 3%. От началото на новата пазарна година до края на юли изкупната цена на хлебната пшеница сe е повишила със 7%, а на ечемика – с 2,2%. При фуражната пшеница нарастването за интервала е по-слабо изразено – с 0,7%. Прогнозите на специалисти са изкупните цени на място при започване на реколтата да са по-високи от тези през миналата година. През август се чака цената й в региона на Североизточна България да бъде 285 лева./т (при 277 лева./т през 2017 г.), за фуражна пшеница – 265 лева./т (262 лева./т през 2017 г.).

Красимир Коев, шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното: Очакваме по-малко грозде, 20% от лозята са потърпевши Картината в лозята след дъждовете и градушките е тревожна, разяснява Красимир Коев, шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното. Около 15-20% от масивите с лозя са потърпевши. Първоначално градушките удариха Южна България, по-късно Монтанско, а последните се изсипаха по Южното Черноморие. Дори реколтата да не е изцяло унищожена, то гроздовете са напукани и по-късно стават за преправка единствено за ракия, посочи той.

По думите му, в случай че предходната година винените предприятия са прибрали и обработили 170 000 тона грозде, то тази се надяват да има най-малко 150-160 000 тона. Количествата обаче надалище са задоволителни да задоволят избите, вътрешната консумация, както и потребностите за външните пазари. “2019 година е значима за износа ни на вино, тъй като имаме подписани нови съглашения за експорт на 12 милиона литра вино за Китай. Освен това годишно предприятията ни имат контракти за износ на 58-62 млн. литра вино. Надяваме се реколтата да стигне, с цел да изпълнят уговорките си”, сподели Красимир Коев.

Според него слабата годишна продукция ще окаже въздействие върху изкупните цени на гроздето, само че въпреки всичко 95% от винените мазета имат свои лични масиви. Тази година ще са нужни повече пръскания, най-малко с 3 ще се усили броят им, а това ще оскъпи реколтата. Който е изпуснал да наръси, рискува лозите му да заболеят от елементарна мана или мана оидиум /брашнеста/, сподели агрономът Стойчо Стойчев. Възможно е да падне и захарността на гроздето, изключително в случай че е засегнато от градушки, каквито паднаха на два пъти в региона на Велики Преслав, посочи експертът.

Доц. Борис Комитов, Център за безоблачен и слънчево-земен мониторинг: Чакат ни мокри лета идващите години Следващите няколко годинище са със студени зими, хладни и дъждовни лета, твърди доцент Борис Комитов, началник на Центъра за безоблачен и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Според него по-хладното и дъждовно време това лято е резултат от фаза на 11-годишен цикъл, в която се намира Слънцето в този момент. Под въздействие на слънчевия най-малко, който ще бъде доближат през 2019 година, идващите няколко години ще са със студени зими, хладни и дъждовни лета.

България да се ориентира към климатично-независима стопанска система, посъветва доцент Комитов. “Трябва да имаме рационална тактика в региона на стопанската система, реиндустриализация, развъждане на културите, които подхождат на нашите условия, примерно каквито са били през 19-тия век. Тогава не са се сеели субтропични култури. Другото нещо – морският туризъм ще става все по-непечеливш през идващите десетилетия.

Протест: Земеделци блокират пътища Хората от селата Катуница, Чешнегирово и Садово считат да разгласят гражданско непокорство, поради бездействието на държавните институции след бедствията. Вчера водната буря още веднъж скъса дигата на река Чая на две-три места и наводни нивите на хората, които засаждат за повторно това лято. “Заставам твърдо зад тях”, сподели кметът на община Садово Димитър Здравков. Земеделците заплашиха, че ще блокират интернационалния път за Свиленград. В региона има напрежение, защото след предишното наводняване компенсациите били доста дребни. Вчера бе оповестено отчасти бедствено състояние в три общини в Пловдивска област – Садово, Родопи и Куклен.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/ikonomika/dzhdt-smachka-rekoltata-tsenite-na-zelenchutsite-i-plodovete-glavolomno-rastat_news617835.html
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР