Реколтата от най-ранните сортове череши в Пловдивско е изключително слаба

...
Реколтата от най-ранните сортове череши в Пловдивско е изключително слаба
Коментари Харесай

Заради лошото време: Слаба е реколтата на ранните череши в Пловдивско

Реколтата от най-ранните сортове череши в Пловдивско е извънредно слаба поради дъждовното време от началото на месец май. Това държи и относително високи цените за крайните консуматори, разясняват производители от региона. Те към момента не са получили и средствата за непосредствено подкрепяне от фонд " Земеделие ", което още повече затруднява прибирането на реколтата.
Прочетете още
Семейство Гайдарски отглежда 10 декара череши край село Белащица. Засега сами прибират реколтата от най-ранните сортове, тъй като е доста слаба, а плодовете гният по дръвчетата.

" Грам слънце нямаше, беше паднало небето над черешовите градини, водата, росата, стои по дърветата по тревата, каквото прибрахме прибрахме, другото гние ", разяснява Виолета Гайдарова.

Семейството продава самò черешите на борсата в Първенец.

" Аз продавам към 3 лв. кг, 3 - 4 лв., зависи от качеството, през днешния ден дори съм дал и на 2 лв. ", сподели Атанас Гайдаров.

Надяват се времето да се стабилизира, с цел да берат по-големи количества. Тогава ще наемат и служащи, като тази година дневната отплата доближава до 70 лв.. Семейството чака сред 3000 и 4000 лв. подкрепяне от страната, само че заплащанията тази година се бавят.

" От тези дотации си оказваме помощ за пръсканията, за оранта, за косенето, отчасти и за надницата. Сега като си подадохме данъчните заявления, ние налозите си ги платихме незабавно, обаче дотацията я няма ", съобщи Виолета Гайдарова за Българска национална телевизия. 

От Държавна фирма " Земеделие " прецизираха, че до края на месеца заплащанията към стопаните ще бъдат утвърдени. За дребните стопани прекупвачите на череши, които са в селата, са една добра опция, тъй като по този начин им пестят време и средства.

" Ние за първи път предаваме и взехме решение, където ни дадат по-висока цена, на тези пунктове, на няколко места ни даваха по 2 лв., а тук 2,50 лв. и надлежно тук ще ги оставим ", сподели Мария Ячева, производител.

В село Брестник търговците прекупвачи са най-малко на четири места. Те отхвърлиха да застанат пред камерата, само че обясниха, че тяхната надценка е до 50 стотинки за кг. В момента гръцките череши са много по-скъпи, само че и за тях има пазар поради слабата българска годишна продукция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР