Реколта 2019/2020 абсолютно гарантира хлебния баланс на страната. Това заяви

...
Реколта 2019/2020 абсолютно гарантира хлебния баланс на страната. Това заяви
Коментари Харесай

Реколта 2019/2020 гарантира хлебния баланс на страната

Реколта 2019/2020 безусловно подсигурява хлебния баланс на страната. Това съобщи в ефира на радио " Фокус "  председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. 

" Наистина стопанската зърнена годишна продукция 2019/2020 година се оказва много откъм количество. България прибра към 1,5 милиона тона по-малко пшеница, само че наред с неприятните вести имаме и доста положителни. У нас се роди и отгледа зърно с извънредно високи хлебопекарни качества и тъкмо тази пшеница е ангажирана за производството на самун. Необходими са към 1 милион и 200 хиляди тона за връзване на хлебния баланс на страната както за производството на самун, по този начин и за производството на всевъзможни тестени и сладкарски произведения. Този баланс е безусловно обезпечен и за него не трябва да има каквито и да било терзания у производителите и у потребителите ", изясни тя.

Мариана Кукушева регистрира, че годината е тежка освен за България, само че и за огромните зърнодобивни страни в света, като означи, че засушаването е трайна наклонност.

" В последните 10 дни се следи съществено повишаване на цената на брашното в огромните европейски страни. Предстои да стартира работа с годишна продукция 2019/2020 ", сподели още Кукушева като изрази подозрение да има някой в преработвателната индустрия, който да преглътне огромните маржове.

" Влияние върху себестойността на хляба ще окажат още цената на работния труд, на газа и тока ", добави ръководителят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Въпреки това, съгласно нея „ дивата конкуренция “ сред хлебарите пази цената на хляба.

По думите й, сивият бранш в хлебопроизводството не е намалял, а предприятия работят необезпокоявани от контролните органи в границите на зоната на здрача. 

" Легалните производители дадоха отговор на условието на Наредба 18, в която те вложиха милиони левове. Стана ясно, че наредбата освен не потегли, само че няма и никакви шансове да тръгне. По този метод Правителството ни сложи в неконкурентни връзки със сивия бранш, който не го хващат никакви наредби, никакви условия и надзор ", изясни Кукушева. Според нея няма шансове Наредба 18 да бъде призната най-малко до края на годината. Въпреки това тя изрази вяра, че наредбата ще влезе в действие от 1 януари 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР