Рекламни пана няма да се поставят по стените на детски

...
Рекламни пана няма да се поставят по стените на детски
Коментари Харесай

В центъра на София: Без сергии и билбордове, само маси под тенти

Рекламни пана няма да се слагат по стените на детски заведения, учебни заведения и читалища в София. По тротоарите в централната част на града няма да има хладилни витрини и сергии, а заведенията ще градят декинг-подиуми за масите си единствено при денивелация над 10 на 100. 

Това плануват промени в Наредбата на Столичния общински съвет за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност на територията на Столична община, оповестена за публично разискване. Целта на вносителите Силвия Христова, Милка Христова, Искра Ангелова, Зафир Зарков, Борислав Бориславов – общински съветници, и основния проектант на София Здравко Здравков, е " възстановяване на естетическото влияние на градската среда посредством понижаване на наситеността с преместваеми и рекламни детайли и ограничение на размерите им, възстановяване на хигиеничните условия на обитаване и труд чрез привеждане на нормите за дистанции към тези на Закон за устройство на територията, възстановяване на достъпността на средата посредством ограничение на опциите за създаване на физически трудности в обществените пространства, както и по-гъвкав режим за привеждане на тези обекти и детайли към измененията в публичната градска среда и нормативните промени ", написа в претекстовете към измененията. 

Поставянето на рекламни детайли или преместваеми обекти върху общинска благосъстоятелност ще се прави от дружество или компания, определена по Закон за обществените поръчки. 

В остарелия център на София да има единствено маси за консумация навън и слънцезащитни уреди към тях, като се не разрешават други рекламни детайли и преместваеми обекти, с изключение на такива към спирките, планува наредбата. 

Друга оригиналност е, че рекламните детайли няма да могат да излъчват видео или анимация, мигащи или движещи се светлини, когато се намират навън. Статичните изображения на дигитилни рекламни и инфомарционни детайли пък няма да се сменят по-често от 8 секунди, като промяната би трябвало да стане за секунда. Освен това цифровите детайли ще имат наложително опция за автоматизирано затъмняване. 

Рекламните детайли ще се слагат по скица, като тези над 12 кв.м. ще се съгласуват авансово от СОС.

Ограничава се брандирането върху прозорците и витража на търговски обекти, ситуирани на партерните етажи по огромни улици, съответни правила има и за паната и реклами по постройките. При слагане на калкан да вземем за пример, в случай че рекламният детайл или стойките му се надвесват над 1,5 м към прилежащ парцел, наложително ще се изисква нотариално заверено единодушие от притежателя. 

Наредбата забранява потреблението на устройства за озвучаване на рекламни и осведомителни детайли и уточни рекламите даже върху защитните мрежи при рехабилитация на фасадите. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР