Река Студена излезе от коритото си и наводни обширен район

...
Река Студена излезе от коритото си и наводни обширен район
Коментари Харесай

Река Студена преля, стотици декари в Караманово са под вода

Река Студена излезе от коритото си и наводни просторен регион към русенското село Караманово.

Под вода се оказаха стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, икономически здания и обори за развъждане на животни.

Напълно е прекратена индустриалната активност в завода за биокомпост, оповестиха от Община Ценово.

В региона е изключено зареждането с електричество, с цел да се предотвратят нежелани произшествия.

По мнението на експерти придошлите води са нанесли съществени материали вреди на сградния фонд, а посевите са затлачени. За благополучие няма потърпевши хора и удавени животни.

„ Причина за наводнението са изобилните превалявания през последните дни и затлаченото корито на реката.

Село Караманово се намира в най-ниската част на огромен водосборен регион. При натоварен дъжд от баирите се стичат кални потоци “, посочи Снежинка Монева, основен експерт „ Гражданска отбрана “ в общинската администрация в Ценово.

Измереното количество на последния дъжд е повече от 40 литра на квадратен метър, излял се за по-малко от час. Досега дъждовете надвишават няколко пъти нормалната месечна норма.

Кметът на Община Ценово доктор Петър Петров издаде заповед за съставяне на комисия, която да направи оглед на вредите. За сериозната обстановка е осведомен и регионалният шеф на Русенска област Галин Григоров.

Местни поданици и членове на доброволческото формирование започнаха непрекъснато дежурство и наблюдаване на региона. Ситуацията е извънредно тревожна, тъй като равнището на водата продължава да се повишава и съществува действителна заплаха да залее още площи.

През пролетта на предходната година в региона още веднъж имаше наводняване, само че от „ Напоителни системи “ не започнаха нужните ограничения за разчистване на коритото на реката.

Тогава експерти направиха наставление за продълбочаване на речното легло и възобновяване на проводимостта на речния поток.
Почистват наноси, струпани под мостове във Велико Търново и общината

„ От 2013 година водим непрестанна преписка с способените институции. Засега ограниченията са единствено епизодични и не се стигна до дефинитивно решение. Истината е, че коритото на река Студена не е почиствано в продължение на години, а това би трябвало да се прави всяко лято “, добави експертът в отдел „ Териториално селищно устройство “ Александър Йорданов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР