Река По се е превърнала в дере, езеро Комо стана

...
Река По се е превърнала в дере, езеро Комо стана
Коментари Харесай

Лятна суша мори Италия посред зима

Река По се е трансформирала в дере, езеро Комо стана до колене
Реколтата на есенниците е застрашена, пролетните култури под въпрос

Невиждана лятна суша мори Италия измежду зима, като най-заплашена от бедствието е северната част на страната. И на първо място плодородната просторна низина около митичната пълноводна река По, пресичаща Италия от запад на Изток, която в този момент се е трансформирала съвсем в дере.

С всеки изминат ден се усилва спадът на равнището на водата в красивите предалпийски езера, като обширни площи от фамозното Комо са станали до колене и корабоплаването из тях е извънредно мъчно. А точно от тези водоеми - езерата, изпразнени на половина съгласно експертите, се зареждат притоците на По и надлежно напоителните канали в оповестената за “Хранителната котловина ” обширна низина на Северна Италия.

В числа безпокойството от засушаването е още по-впечатляващо - равнището на По южно от Милано около град Павия е спаднало с цели 3 метра под така наречен хидрометрична кота на нулата. И в този момент пясъчното дъно се е трансформирало в другояче луксозни, само че безусловно ненужни плажове, като пресичането на водното корито може да стане със запретнати панталони.

В Комо и другите езера в западната и ценралната част на Северна Италия водното ниво е с десетина сантиметра под хидрометричната нула, само че това значи стотици декари нови ненужни дънни плажове. Освен това спадането на равнището е рисково за сигурността на живеещите по крайбрежието хора, защото останалите без воден напън подпорни стени поддават и се разрушават под тежестта на вдигнатите около брега многочислени вили и хотели.

Но най-разтревожени от невижданото от 200 години зимно зашушаване са селските стопани от равнината около По, които към този момент отписаха есенниците. Особено застрашени в този момент са оризищата сред Торино и Милано, където най-малко сега сеитбата на “бялото злато ” на региона е невъзможна. Същото се отнася и за нормално засажданите с царевица и силажни култури големи площи по течението на По, та чак до делтата на великата река южно от Венеция. А това значи, че е застрашено развитото в района отглеждане на животни и на първо място развъждането на крави, от чието мляко се забъркват фамозни в целия свят италиански сирена като пармезан. Според земеделските синдикати в долината на По, сушата през предишния август им е предизвикала загуби за 172 млн. евро, само че в този момент се чака вредите да бъдат най-малко двойно повече.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР