„Река Лом“ е новата защитена местност, обявена със заповед на

...
„Река Лом“ е новата защитена местност, обявена със заповед на
Коментари Харесай

Обявена е още една нова защитена местност – „Река Лом“

„ Река Лом “ е новата предпазена околност, оповестена със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Решението беше взето за запазване на реката и прилежащите ѝ площи, възстановяване на хидроморфологичното ѝ положение, възобновяване на екологичната речна екосистема и поддържане на местообитанията на типове с висока консервационна значителност.

Това са главно няколко типа риби, измежду които: огромен щипок (Cobitis elongata), балкански щипок (Sabanejewia balcanica), гулеш (Barbatula barbatula), дребна кротушка (Romanogobio uranocopus), балканска кротушка (Romanogobio kesslerii), горчивка (Rodeus amarus), черна мряна (Gobio cf. obtusirostris). Поставянето на територията под отбрана ще спомогне и за опазването на овалната речна мида (Unio crassus) и речния рак (Astacus astacus). Новата предпазена околност се характеризира и със забележителни ландшафти, в това число реализирани вследствие на хармонично общуване на индивида и природата.

Местността се намира в землищата на селата Трайково и Сталийска махала (в община Лом), Василовци, Дондуково, Крива бара, Княжева махала и Дъбова махала (община Брусарци), Аспарухово (община Медковец), Динково, Тополовец, Дреновец, Бело поле, Дражинци, Плешивец и Ружинци (община Ружинци), както и в землището на Яньовец (община Димово). Общата повърхност на предпазената околност е близо 3753 декара.

В сходство със Закона за предпазените територии, в рамките на Защитена местност „ Река Лом “ се не разрешава построяването на уреди, които ще препятстват миграцията на рибите и другите водни организми. Забранено е също строителството на Водноелектрическа централа и действия, които водят до залпово изпускане на води и внезапна смяна на температурата на водата. Влизат в действие и нормалните забрани за търсене и рандеман на подземни благосъстояния и инертни материали, придвижване на МПС, миене на селскостопанска техника във водните течения и замърсяване с боклуци. Недопустимо е осъществяване на сечи, увреждането на естествената речна растителност и унищожаването на хидроморфологични детайли като меандри, острови, ръкави, пясъчни и чакълести коси, речни крайбрежия.

В период до една година от влизането в действие на заповедта, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана би трябвало да предприеме дейности по отразяване на предпазената територия в кадастралната карта и регистри на съответното землище. Защитената околност се вписва и в Държавния указател на предпазените територии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР