Река Чая е скъсала дигите, излязла от коритото си и

...
Река Чая е скъсала дигите, излязла от коритото си и
Коментари Харесай

Вода заля хиляди декари в община Садово

Река Чая е скъсала дигите, излязла от коритото си и е заляла хиляди декари земеделска земя в община Садово. Нанесени са огромни вредите на локалните аграрни производители. " Река Чая излезе от коритото и преля над дигите по данни на нашите експерти, ще създадем оглед с дрон, с цел да забележим дали няма скъсани насипи ", разяснява пред Българска национална телевизия Снежина Динева, изпълнителен шеф на " Напоителни системи " АД.

В общината е оповестено частичното бедствено състояние, паднали са 120 литра дъжд на квадратен метър на връх Рожен, което е вдигнало равнището на реката. Най-сериозно е ситуацията в региона сред село Катуница и град Садово. Пътят там също е залят и затворен за придвижване, както и Катуница-Асеновград.

" Трети път ни давите за 20 години не ви или е позор, трети път банкрут. Защо излезна над дигите, тъй като 200 метра по-надолу имате запушалка над 30 дървета бряг-бряг ", разяснява земеделският производител Васил Илиев.

Според Снежина Динева, през април предходната година е правена промяна на дигата и към сегашния миг няма проблеми, удържа и е постоянна. " Най-вероятно в случай че има разлив ще е на друго място ", добави тя.

" Щетите са големи за нас, единствено преди 3 дни засях 9 дка моркови единствено за тях разноските са 3500 лева, там имам пипер, царевица, всичко плува под вода ", добавя потърпевшият производител Георги Чолаков.

" Когато би трябвало да прибират готовата продукция, те са залети от несвършената работа на някои " счита кметът на Садово Димитър Здравков.

В северозападна България, приливната вълна е заляла квартал в град Роман. Пострадали няма, само че са нанесени доста вреди, оповестява БТВ.

Тази заран улици на града, къщи и изби са наводнен, откакто река Малки Искър е излязла от коритото си. Обявено е бедствено състояние и хората са евакуирани от домовете. Жители се тормозят, че е изтърван язовир.

Причината е огромното количество дъжд, а не язовир, разяснява основен комисар Николай Николов, който е в града.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР