Режисьорът Веселка Кунчева поставя в Драматичния театър Никола Вапцаров в

...
Режисьорът Веселка Кунчева поставя в Драматичния театър Никола Вапцаров в
Коментари Харесай

Веселка Кунчева изследва лъжата в обществото в нов спектакъл по Кафка

Режисьорът Веселка Кунчева слага в Драматичния спектакъл " Никола Вапцаров " в Благоевград авторски театър по новелата „ Метаморфозата “ от Франц Кафка. Това е любопитен, завладяващ и дълго чакан план, споделиха от трупата.

Сюжетът споделя за трансформацията на Грегор Замза в чудовищно насекомо, както и за фамилната драма, разгърната резултат на това събитие. Кафка изследва борбата на индивида със актуалния свят, който го потиска и заличава.

 Авторът е считан за една от главните фигури в литературата на ХХ век. Текстовете му сплотяват детайли от реализма и фантастиката, а главните тематики, които участват са тези за отчуждението, виновността и парадокса. 

Режисьорът на спектакъла Веселка Кунчева е едно от най-отличаваните имена в гилдията през последните години. Нейните спектакли са присъщи с това, че включват детайли от кукления спектакъл за възрастни. И в този план тя още веднъж работи с дългогодишния си образуван екип: сценограф на представлението е Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореографи са Явор Кунчев и Дорина Христова. Съдраматург е Полина Христова.

Кунчева споделя, че още са в развой на търсене и проучване на текст, персонажи и пространство, само че главното, с което се занимават, е лъжата и нейното наличие в обществото. По време на репетициите екипът и актьорите изследват по какъв начин човек се трансформира от детството си, от социума, от работното си място, по какъв метод му въздействат другарските и любовните връзки и по какъв начин лъжите изместват полезностите в индивида и трансформират неговото битие. 

Младите артисти Борис Върбанов и Теодор Ненов, които станаха част от трупата на театъра през този сезон, изрекоха своите усещания от вълнуващия и друг репетиционен развой. За тях материалът е извънредно забавен, а най-ценното от взаимната им работа с постановъчния екип е свободата, която им дават в проучването и построяването на своите облици.

Другите имена, които включва актьорският състав на спектакъла, са: Ива Кънева, Гергана Цакова, Недиляна Павлик, Константина Гоергиева, Пепа Манева, Йордан Ангелов, Гринго-Богдан Григоров и Калоян Лулчев.

Директорът на театъра Маргарита Мачева показа, че е извънредно щастлива, че след три години този план най-сетне ще се реализира. Според думите ѝ театралният сезон в Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ е на тематика трансформации, защото след спектакъла на Веселка Кунчева, стартират подготовки на „ Метаморфози “ от Овидий, с режисьор Стайко Мурджев. Според нея се обрисува доста трогателен сценичен сезон с друг вид спектакъл, който благоевградската аудитория не вижда постоянно. 

Премиерата на спектакъла на режисьора Веселка Кунчева се чака да бъде на 13 април. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР