Режисьорът на едни от най-обичаните и български филми е паднал

...
Режисьорът на едни от най-обичаните и български филми е паднал
Коментари Харесай

Прочутият режисьор Николай Волев почина при нелеп инцидент

Режисьорът на едни от най-обичаните и български филми е паднал от прозорец на таванско помещение на столичната улица " Кракра ", където живее. 

Волев умрял на място. Все още се обяснява повода за случилото се. Режисьорът беше на 78 години. 

От полицията са направили оглед на мястото на случая. 

Няколко генерации фенове свързват името на Николай Волев със знакови за родното кино игрални и документални филми като " Двойникът ", " Господин за един ден ", " Дом номер 8 ", " Да обичаш напук ", " Маргарит и Маргарита ".

Работил е като тухлар, тютюноберач, събирач на отпадъчно брашно в мелница, поливач на панели в бетонов възел, берач на зеленчуци в Трудово-кооперативно земеделско стопанство, махленски продавач на сладолед, екскурзовод, строителен служащ, фотолаборант, преводач от български на британски, разпоредник в лондонския киносалон за кралски министър председатели „ Одеон “, барман, чертожник, мияч на чаши в дискотека, художник на реклами, помощник-архитект, кино монтажист, киноактьор, сценарист, режисьор и продуцент.

В автобиографичната си книга „ Девствената продажница “ разказва перипетиите в своя живот, първите и по-късните си любовни трепети. Сред приключенията в житейския му път са псевдосътрудничество с Държавна сигурност, бягство във Англия, брак с англичанка, завръщане в България. 

Между 1972 и 1976 година прави документални филми за Българската телевизия като сценарист и режисьор. А от 1978 до 1991 година работи в студията за игрални филми „ Бояна “.

Роден е в София на 10 април 1946 година През 1972 година приключва кинорежисура в Лондонското кино учебно заведение. Работил е като кино монтажист, киноактьор, сценарист, режисьор и продуцент. Между 1972 и 1976 година прави документални филми за Българската телевизия като сценарист и режисьор. А от 1978 до 1991 година работи в Студията за игрални филми „ Бояна “.

Николай Волев беше почетен с Наградата на София за повсеместен принос в международното киноизкуство през 2006 година

Припомняме, че по сходен метод преди дни си отиде именитият музикант Кирил Маричков. Музикантът е падна на сцената във врачанското село Селановци и е издъхна в колата за спешна помощ на път за болница.

Автор: blitz.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР