Режисьорът Максим Генчев получава близо 300 000 лева от БНТ

...
Режисьорът Максим Генчев получава близо 300 000 лева от БНТ
Коментари Харесай

БНТ дава 300 бона за нов филм на скандалния Максим Генчев

Режисьорът Максим Генчев получава близо 300 000 лв. от Българска национална телевизия за идващия си кино план. Резултатите от постоянната сесия за финансиране на филми и сериали от публичната телевизия сочат, че режисьорът, нашумял с патриотичните, само че със съмнителни креативен качества филми като " Левски " и " Ботев ", ще получи 285 000 лв. без Данък добавена стойност за своя пълнометражен филм " 1349 ". Почти всички планове на Генчев до момента бяха придружени със кавги за пари или пък с обществени взаимни обвинявания сред режисьора и артисти.

Най-високата дотация - 1,33 млн. лв., за трагичен или престъпен сериал, подобаващ за лъчение в праймтайм, ще получи " Мама " на Павел Веснаков. Режисьорът, нашумял с късометражните си филми, получили редица интернационалните награди, наскоро дебютира в игралното кино с " Уроци по немски " с Юлиян Вергов. Сериалът му " Мама " е по сюжет на Христина Апостолова и ще бъде 12 серии по 54 минути.

" Ситком " - 24 серии по 27 минути, с пари на Българска национална телевизия ще снимат продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов), а режисьор ще бъде Николай Пенчев. " Радиовръзки " получава 839 898 лева

Шестсерийни поредици без авансово заложена жанрова устременост ще могат да снимат със дотация от Българска национална телевизия Валери Милев ( " Мъртар ", с продуцент Захари Бахаров) и Неда Морфова ( " Дъщерите на София " по сюжет на Рене Карабаш). Така да вземем за пример дъщерята на Александър Морфов и Рени Врангова се състезаваше със личния си татко и завоюва. Морфов бе класиран едвам десети в категорията със своя " Ангелски езици ". Негов сценарист е синът на друга наша театрална легенда - Мартин Киселов.

Субсидия за игрален филм ще получи и реж. Димитър Геновски за " Заведи ме у дома " по сюжет на хумориста Михаил Вешим. В категориите " Копродукция и присейл " (последното значи предварителна откупка на права за излъчване) виждаме повтаряне: " Ало " на Стефан Командарев е класиран първи в едната категория и втори в другата. Той още веднъж работи с нормалния си съсценарист Симеон Венциславов, създател и на сюжетите на " Посоки " и " В кръг ".

Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спечелили най-високата премия за български филм в последните 30-40 години - " Кристален глобус " от Карлови Вари, също са класирани с два плана. " Черни пари за бели нощи " ще бъде финансиран като копродукция, а " Триумф " - последната част от трилогията им по действителни случаи, след " Урок " и " Слава ", е утвърдена за присейл. И в двата кино лентата те работят със сценариста Дечо Таралежков.

С претекст " високите художествени качества и програмната нужда от тематики, свързани с моралните полезности на човешките взаимоотношения " с изключение на " Черни пари за бели нощи " е утвърден и " По-малкото зло " на режисьорката Магдалена Ралчева.

Ще бъдат подкрепени и два детски кино лентата - " Случаят Тесла " на Андрей Хадживасилев и " Български транспортен съд потъна " на Петринел Гочев.

В сесията участваха 65 плана за игрално, писмено, късометражно кино и сериали.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР