Режисьорът Любомир Младенов, който е член на журито за документалната

...
Режисьорът Любомир Младенов, който е член на журито за документалната
Коментари Харесай

Любомир Младенов: Трябва да има различни писти за финансиране на български филми

Режисьорът Любомир Младенов , който е член на журито за документалната част на София филм фест, гостува в " Радиоприемница ", с цел да беседваме за ролята и мястото на документалното кино през днешния ден. Повечето хора възприемат този тип изкуство като нещо, което визира действителността, а тя не постоянно е доста приятна. В общия случай игралното кино те придвижва в различен свят, в друга действителност, до момента в който при документалното това не е по този начин, посочи Младенов.

По отношение на неговите желания, режисьорът показа, че изпитва повече благосклонности към филмите, които не се пробват да ни дадат подготвени отговори или да ни показват кое е вярно и кое не е, а по-скоро се оптивта да предизвикат феновете да мислят, да проявят емпатия към избрани персонажи, да припознаят личните си грижи в героите на екрана.

Любомир Младенов разяснява обстановката с финансирането на българското кино сега, като уточни, че са нужни повече средства за едно изкуство, което явно се развива и заслужава да бъде подкрепяно. В доста страни има и странични механизми за тази цел, до момента в който у нас такива липсва. Младенов е на мнение, че парите за киноизкуство би трябвало най-малко да се удвоят и всеки филм би трябвало да може да има личния си бюджет, т.е. да има разнообразни " писти ", които да дават отговор на разнообразни стремежи за размера на финансиране:

Нещо би трябвало да се промени безусловно - в закона, в метода по който се разпределят парите, в метода, по който се одобряват плановете, по който се правят оценка. Сега има самодейност това да стане и аз се надявам, че този път тя ще бъде доведена до край, тъй като през годините имаше опити доста пъти, само че постоянно ентусиазмът беше доста къс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР