Режимът на сирийския президент Башар Асад подготвя настъпление в провинция

...
Режимът на сирийския президент Башар Асад подготвя настъпление в провинция
Коментари Харесай

Готви ли се Асад за ново настъпление в Идлиб?

Режимът на сирийския президент Башар Асад приготвя нахлуване в провинция Идлиб - единственият район на страната, който към момента е съвсем изцяло отвън контрола на Дамаск. Информацията се появи в съветското издание " Свободная преса ", където настояват, че Асад е неудовлетворен от Русия и единодушието на Москва за помирение, написа БГНЕС.
Примирието, контрактувано благодарение на Турция, поначало беше признато без възторг в Сирия, а представени от " Свободная преса " специалисти са на мнение, че мнозина в Москва също не са останали удовлетворени от сходно заледяване на гражданската война. Според тях по този метод възобновяване целостта на арабската страна е невероятно.
Ако Идлиб остане всъщност отвън властта на Дамаск, то и кюрдите може да откажат да се задоволят с автономност в състава на Сирийската арабска република и да поемат път към основаване на самостоятелен Кюрдистан. Москва също ще загуби престиж и затова геополитическо въздействие в Близкия Изток.
Анализатори считат, че висшето военно управление в Дамаск към този момент интензивно създава проекти за нахлуване в провинцията, в които се калкулира вероятността Русия и Иран да запазят неутралитет. При това състояние самодейността се трансформира в рискована случка, още повече в Идлиб са ситуирани тежковъоръжени турски военни. Турският специалист Ендер Имрек счита, че обстановката в Идлиб е неспокойна и изначало всички страни са имали по-високи упования за договорката.
Междувременно отряди на " Сирийските демократични сили " (СДС), ядрото на които е формирано от кюрдски бойци, са ликвидирали повече от 30 джихадисти в региона на град Хаджин, на източния бряг на река Ефрат. Терористите от групировката " Ислямска страна " (ИД) са се възползвали от прикритието на вилнеещата пясъчна стихия, с цел да провеждат ненадейно нахлуване по позициите на Съюз на демократичните сили. ИД са употребявали самоубийци, ръководещи минирани пикапи, в опит да осъществят пробив. Според организация " Фират " кюрдските отряди са понесли загуби, само че са съумели да спрат офанзивата на съперника.
Хаджин е един от последните бастиони на ИД в региона и командването на Съюз на демократичните сили разгласи освобождението му за предпочитана задача. Градът е обсаден от 11 септември. В хода на интервенцията до момента са били премахнати 496 терориста. Загубите на Съюз на демократичните сили са 270 души. Според специалисти Хаджин е отбраняван от към 4000 бойци на ИД.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР