Режимът на паричен съвет в България предполага сравнително бързо предаване

...
Режимът на паричен съвет в България предполага сравнително бързо предаване
Коментари Харесай

БНБ: Лихвите достигат рекордни нива

Режимът на паричен съвет в България допуска относително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към паричните условия в страната, написа в тримесечното издание на Българска народна банка " Макроикономическа прогноза ", което показва представя годишни прогнози за съществени индикатори за България през настоящата и идващите две години.

Предприетите от ЕЦБ покачвания на главните лихвени проценти в еврозоната през втората половина на 2022 година се отразиха в значително повишаване на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България в края на предходната година, напомнят от централната банка.

Същевременно в изискванията на забележителна ликвидност в банковата система е регистрирано относително едва покачване на лихвените проценти по депозитите и заемите в страната.

" Въз основа на пазарните упования за по-нататъшно стягане на паричните условия в еврозоната чакаме почналата наклонност към повишаване на лихвените проценти по заемите и депозитите да се ускори и те да достигнат най-високите си стойности в края на 2023г. и при започване на 2024г., след което да се стабилизират на достигнатите равнища ", планува икономическата прогноза на Българска народна банка.

В сходство с предстоящото покачване на лихвените проценти по заемите през прогнозния интервал предвиждаме растежът на заема както за семействата, по този начин и за нефинансовите предприятия да се забави спрямо относително високите темпове, следени през 2022г.

За по-ниското повишаване на заема за частния бранш през 2023  година въздействие ще оказват и плануваното намаляване на инфлационния напън, както и забавянето на растежа на частното ползване и слабата капиталова интензивност на компаниите, която не е обвързвана със съфинансиране и грантове по НПВУ.

Потенциален ограничителен резултат върху кредитната интензивност от страна на предлагането се чака да имат и оповестените от Българска народна банка покачвания на антицикличния капиталов буфер до 1.5%, в действие от 1  януари 2023  година, и до 2.0%, в действие от 1  октомври 2023 г.

Прогнозираното покачване на лихвените проценти по депозитите и продължаващото повишаване на действителния наличен приход на семействата ще способстват за запазване на относително висок ритъм на напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система през прогнозния интервал, регистрират от Българска народна банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР