Режимът на достъп със зелен сертификт е вариантът, който влиза

...
Режимът на достъп със зелен сертификт е вариантът, който влиза
Коментари Харесай

Зеленият сертификат става задължителен за всички дейности на закрито

Режимът на достъп със зелен сертификт е разновидността, който влиза в действие в нощта против четвъртък, 21 октомври. Това стана ясно на специален брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Той разгласи предстоящите нови  противоепидемични ограничения на национално равнище. Те ще влязат в действие у нас от 00:00 часа в сряда (20 октомври) против четвъртък (21 октомври). Причината е растежът на броя на инфектираните, хоспитализираните и умрелите от COVID-19. 

Основната мярка е, че всички действия на закрито ще се правят единствено при съществуването на " зелен документ ", който ще удостоверява приключен цикъл на имунизация, преболедуване от ковид, изработен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. Като ориентир дали ограниченията дават резултат ще се следи 2-седмичната заболеваемост в страната. Според Кацаров, в случай че тези ограничения не подействат, остава възможността да се наложи локдаун. 

" Не се стремим към съответно число, а към това да стартира да понижава броят на заболелите на 14-дневна база ", добави министър Кацаров. 

Освен това:

1. Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 население, ще бъдат преусановени присъствените образователни занимания. Училищата ще бъдат обсъждани по общини, а не по области. Освен това всички възпитаници от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия личен състав би трябвало да носят маски по време на престоя им в учебно заведение.

2. Присъственото образование на студентите ще се позволява единствено при " зелен " документ . Преценката за това обаче остава в ръцете на съответния университет дали занятията да продължат присъствено или да са онлайн. Ако се избере обучението да бъде присъствено, то би трябвало да бъде провеждано при съблюдаване на условията за съществуване на " зелен документ ".

3. Изискване за " зелен документ " ще има и във всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини вид МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на жители, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма.

4. Организирани екскурзии и групови визити на туристически обекти в страната могат да се правят единствено, в случай че всички участници в тях имат " зелен документ ".

5. Преустановяват се свижданията в лечебните заведения.

6 . Всички работещи в лечебните заведения би трябвало да работят единствено при съществуване на " зелен документ ". Това условие се вкарва и за работещите в лечебни заведения за болнична болнична помощ и тези, които работят в старешки домове. 

7. Ще бъдат следени и лабораториите за издаване на документи. Ако бъде открит подправен документ, наказването ще е отнемане на лиценза на дадената лаборатория. Освен това ще бъдат предоставени безвъзмездни проби на всички лаборатории. Те могат да вземат такса за взимане на тестът, само че не и за самия тест.

Засега от пътуващите в градския превоз няма да се изисква „ зелен документ “, посочи здравният министър. 

Пълният текст на заповедта ще бъде оповестен на уеб страницата на здравното министерство малко по-късно през днешния ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР