Регулярните доставки на инсулини ще бъдат възобновени, предвижда се и

...
Регулярните доставки на инсулини ще бъдат възобновени, предвижда се и
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Инсулини ще има, променяме формулата за проследяване количествата на лекарствата

Регулярните доставки на инсулини ще бъдат обновени, планува се и смяна на формулата в системата, която наблюдава количествата на медикаментите, и се чака това да способства за преодоляване на дефицита. Това съобщи пред БНР Аркади Шарков – здравен специалист в Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и консултант на Здравното министерство.

Той акцентира, че хронологично видяно казусът не е нов и води началото си от есента на предходната година.

„ Още през септември – ноември тематиката се завъртя в общественото пространство. Тогава стартира подготовка на план за промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, която приключи при актуалното държавно управление и в момента проектът за промени е качен за публично разискване “, изясни специалистът.

Той уточни, че решаването на казуса в този момент зависи по-скоро от външни фактори, само че вътрешните фактори за това по какъв начин България може да се оправи с дефицита също имат значение.

Аркади Шарков се спря и на различен подробност, обвързван с нарасналото търсене на лекарството за диабетици, което се употребява и за намаляване, като разясни, че дефицитът на този артикул се следи в целия свят.

„ Процентът, под който се смята, че един лекарствен артикул е липсващ, ще бъде изменен. Към момента този % е 65%, а с измененията той се усилва на 100%, т.е. продуктът ще се смята за липсващ, в случай че съществуването му е под 100% “, сподели специалистът.

Друга смяна ще бъде обвързвана с потреблението, което ще се наблюдава не за 6 месеца, а за година обратно, с цел да може да се уточни по-точно потребността и количествената наличност в страната.

Икономистът засегна и тематиката за износа на медикаменти като фактор за недостиг.

„ От една страна износът е преференциален, тъй като цените на медикаментите в България са едни от най-ниските в Европейски Съюз. Другото обаче са размерите на пазарите на открито и търсенето – това прави преференциално изнасянето на артикули на открито. Има заложени регулации в тази посока от страна на министерството “, разяснява той. В същото време Шарков разясни, че системата за верификация няма отношение към дефицита на медикаменти, тъй като е предопределена само да бъде предпазващ фактор за навлизането на подправени лекарства на пазара.   

По думите му в бъдеще има алтернатива министърът да стопира износа на обещано лекарство при избрани условия и това ще бъде част от ограниченията, които ще се разискват от Народното събрание.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР