Регулациите и икономиите в извънболничната помощ са част от причините

...
Регулациите и икономиите в извънболничната помощ са част от причините
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Клаузата за намаляване цени на КП не може да се приложи сега

Регулациите и икономиите в извънболничната помощ са част от аргументите за свръххоспитализации. Това заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. По думите му в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към края на тази година се чакат икономии от към 15 млн. лева в перото за медико-диагностични действия. Ако в действителност има 15 млн. лева икономии, значи, че още веднъж не е имало задоволително посоки за проучвания в извънболничната помощ, добави той. 

Извънболнична помощ 

Икономисването на средства в извънболничната помощ е притеснително, добави доктор Маджаров. „ За поредна година регулациите на НЗОК, по остарял техен бит, водят до икономии в дейностите, които са в извънболничната помощ, а това индиректно води до натоварване на лечебните заведения и до свръххоспитализации “, уточни още доктор Маджаров. Ние непрестанно твърдим, че извънболничната помощ би трябвало да бъде оптимално освободена, а се получи по този начин, че съдът освободи болничната помощ от предели, като в това време Касата си резервира опцията да лимитира извънболничната помощ, добави той. 

Недостиг от 306 млн. лева за болниците 

При изчисленията, които се вършат при започване на годината, за болнична помощ са планувани спомагателни 180 млн. лева, които са в запаса на Касата. Това значи, че тези авансово заложени 180 млн. лева, би трябвало да се извадят при изчисляването на сумата за дефицита, добави той. По думите му дефицитът на средства за лечебните заведения, който се обрисува в бюджета на НЗОК, е и поради неналичието на предели в лекуването на онкологичните болести. Нямаме информация каква част от тези действия какъв брой са нарастнали и до каква степен образуват този дефицит, за който настояват от Касата. Влияние има и решението на съда, съгласно което надхвърлянето на месечните бюджети на лечебните заведения не е съображение да не се заплати активността им за съответния месец, напомни доктор Маджаров. 

Намаляване на цените на клиничните пътеки 

Клаузата, заложена в Националния рамков контракт, за понижаване на цените на клиничните пътеки за лечебни заведения, надхвърлили прогнозните си бюджети, сега е неизпълнима, твърди зам.-председателят на БЛС. В клаузата се споделя, че още при започване на септември би трябвало да има самодейност от страна на Касата дружно с нас да разиска какви са прогнозите към края на годината – дали се чака спестовност, или преразход. Ако от НЗОК ни бяха алармирали в точния момент, евентуално щеше да има време да се ползват някакви клаузи. Към момента, каквото и да вършим, е безсмислено за 10-15 дни да променяме цени на клинични пътеки, с цел да се избави преразходът, добави той. 

Поетапно възнаграждение на надлимитните стойности на болниците 

Касата няма различен късмет, тъй като това е решението на съда и сумата за надлимитните стойности на лечебните заведения би трябвало да се заплати, сподели още доктор Маджаров. Би трябвало при нарастването на бюджета на НЗОК за последваща година да се вземе поради и тази сума, с цел да може вярно да бъде плануван бюджетът за 2025 година По същия метод стои въпросът и с парите за медикаменти – сякаш няма преразход, а в това време се предлага над 20% нарастване на средствата за онколекарства, добави доктор Маджаров. 

Увеличението на бюджет 2025 година с 13% 

Това нарастване на бюджета на НЗОК е съгласно законовите текстове, които споделят, че всички събрани суми от здравни вноски се употребяват единствено за финансиране на Здравната каса. Тези пари никой не ги отпуска, това са изчисленията на Финансовото министерство и предвид на повишаване на приходите от осигуровки идната година и повишаването на минималната работна заплата се предвижда, че ще се съберат 13% повече, в сравнение с тази година. Ето за какво бюджетът на Касата ще бъде повишен с 13% и то не тъй като някой по този начин е решил, а тъй като по този начин споделя законът, уточни още доктор Маджаров. 

Нови лечебни заведения и нови дейности 

Механизмът, по който се заплаща на лечебните заведения, би трябвало да бъде единствено при минал пациент, съгласно потребностите на пациента и потребностите на популацията, сподели доктор Маджаров в отговор на въпрос дали има потребност от нови лечебни заведения или издаване на позволение за нови действия на към този момент съществуващи лечебни заведения. Явно това към сегашния миг няма по какъв начин да бъде обективизирано действително и води до обстоятелството, че всяка нова болница има пациенти, а дружно с това и съществуващите лечебни заведения не престават да имат пациенти. Тук има нещо сбъркано и в действителност е извънредно време тези, от които зависи, да намерят механизъм за справедлив надзор върху тази обстановка, добави той. В противоположен случай, все още мога единствено да кажа, че това са потребностите на българското население. Някой ще би трябвало да направи разбор какво и за какво се случва, тъй като има страни, от които се вижда, че осигурителните фондове не са съумели да устоят на натиска на непрестанно увеличаващи се разноски, добави доктор Маджаров.

Предстоящи договаряния за анекс с НЗОК 

В идните договаряния за анекс към рамковия контракт би трябвало да не се трансформират размерите, а във връзка с цените се надявам да продължим в тенденция, в която по-голямата част от средствата, които ще бъдат в бюджета на Касата, да са ориентирани към медицинските действия, сподели още доктор Маджаров. Всичко нараства, услугите стават все по-скъпи и в случай че една година изоставим тази тенденция, ще останат обратно, а пари за заплати на лекари и медицински сестри още веднъж няма да има. Да не забравяме, че би трябвало да се обезпечават минимални хонорари, които са толкоз минимални, че не могат към този момент да задържат междинния медицински личен състав в лечебните заведения, напомни той. България е застрашена от кадрови недостиг, изключително на медицински сестри, акушерки и лаборанти. 

Остойностяване на лекарския труд 

Ръководството на съсловната организация е показало на служебния министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева методика за остойностяване на лекарския труд. Искрено се надяваме методиката да се вземе поради и нещо да се случи, най-малко да се тръгне отнякъде – от лекарите, работещи в незабавната помощ, от лекарите, работещи в районните здравни инспекции, от лекарите, работещи в ТЕЛК и НЕЛК. Да се стартира от лекарите, които работят в структури на страната, те да бъдат водещи при остойностяването на труда им, с цел да издърпат и останалите, сподели още доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР