Регулаторният шеф и президентът обсъдили сделката на ЧЕЗ След като

...
Регулаторният шеф и президентът обсъдили сделката на ЧЕЗ След като
Коментари Харесай

Президентът загрижен за непрозрачното придобиване на активите на ЧЕЗ


Регулаторният началник и президентът разискали договорката на ЧЕЗ

След като в петък водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани президентът Румен Радев да излезе с позиция за пазаруването на активите на ЧЕЗ у нас от компанията " Инерком ", защото това визира националната сигурност, в понеделник президентът прикани българските институции да подсигуряват ползите на обществото и на страната в енергетиката.

На среща с ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов Радев изразил загрижеността си от неналичието на задоволително информация, както и на бистрота в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически бранш като енергетиката, оповестиха от " Дондуков “ 2. Двамата разискали законовите отговорности на Комисията за енергийно и водно контролиране, само че не се дават повече детайлности за полемиката им.

Още в петък Иванов съобщи пред Mediapool, че неговата комисия няма пълномощия да ревизира договорката, в случай че тя визира единствено акциите на чешката ЧЕЗ в електроразпределителното и електроснабдителното сдружения. Комисията за финансов контрол разгласи, че нейните пълномощия са свързани с отправянето от " Инерком " на търгово предложение към останалите дребни акционери в обществените сдружения " ЧЕЗ Разпределение " и " ЧЕЗ Електро ", а антимонополната комисия изясни, че ревизира единствено дали договорката няма да докара до пазарен дял, допускащ злоупотреби.

През уикенда обаче министър председателят Бойко Борисов подреди инспекция на договорката от ДАНС и данъчните. На този фонд президентът е бил безапелационен, че българските институции би трябвало с дейностите си да подсигуряват отбраната на публичния интерес и на страната в този случай, съгласно известието на прессекретариата на президентството.

По-рано денем от Българска социалистическа партия оповестиха, че водачът на социалистите Корнелия Нинова е поискала среща с посланика на Чехия у нас Душан Щраух. Очаква се такава да се състои до края на седмицата, с цел да връчи Нинова писмо до чешкото държавно управление с въпроси по отношение на продажбата на ЧЕЗ, която провокира политическо и публично напрежение поради неразбираемото финансиране на договорката и непознатата до скоро нова собственичка на бизнеса на ЧЕЗ у нас Гинка Върбакова, обвинена, че е подставено лица, въпреки тя да отхвърля това..

От Инициативния комитет за отбрана на потребителите пък приканиха страната да скапе договорката, защото не буди доверие в обществото. Те упорстват да се търси нов стратегически вложител, а продажбата да бъде транспарантна и с ясни гаранции, че няма да сложи потребителите в по-неизгодна позиция, се показва в позиция на организацията.

" Енергоразпределителните сдружения са както значими за бита, по този начин и за стопанската система и развиването на стопанската система и не може да си разреши страната да се продават на компания, която е основана преди една година и няма кой знае какъв опит в тази сфера. Другото притеснително нещо е, че електроразпределителните сдружения работят с колекторски компании и работят с доста персонални данни на всичките им клиенти ", тормозят се от гражданския комитет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР