Регулаторните мерки на ЕК касаят битовите потребители, а за България ...

Регулаторните мерки на ЕК касаят битовите потребители, а за България

Стефан Янев: В сряда МС ще приеме решението с мерките срещу високите цени на енергоносителите

Регулаторните ограничения на Европейска комисия касаят битовите консуматори, а за България главният казус е стойността на катарама за бизнеса. Това сподели министър председателят по време на кръгла маса на тематика " Мерки за решение на казуса с. Подготовка на позицията на България пред Европейски съюз ", съобщи Агенция " Фокус ".

Колкото и да се стремим да оказваме помощ в това отношение, нещата са взаимосвързани. Разбира се, за България, главният казус е стойността на катарама за бизнеса. Да, склонен съм с това, че регулаторните ограничения на Европейска комисия, които бяха оповестени предходната седмица, касаят точно битовите консуматори, т.е. ние по самостоятелен проект си имаме отделна писта и тя ще бъде в основата на решаването на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите към този момент работят ", разяснява още Стефан Янев. " Как ще наподобява това решаване ще го коментираме в сряда, когато бъде признато. Не желая от в този момент да злоупотребявам, само че в последна сметка всички тези ограничения, които досега сме обсъждали, които досега сме оповестили, които сме създали съвкупно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно контролиране, Българската самостоятелна енергийна борса, следва още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от ограниченията да вземем за пример-разделянето на пакетите за търговия на дълготрайния маркет на по-малки не даде упования резултат. Все отново се появиха крайни консуматори, само че не задоволително. Не тъй като ограниченията не са положителни, а тъй като самият маркет не е подготвен за това ", разяснява министър-ръководителят. Според него самите крайни консуматори се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат.
 Стефан Янев: Преходът към зелена енергия би трябвало да е съгласуван със спецификите на всяка страна Стефан Янев: Преходът към зелена енергия би трябвало да е съгласуван със спецификите на всяка страна
Служебният министър председател Стефан Янев се обяви за равномерен преход към зелена енергия, съобщи кореспондент на БГНЕС. Той участва на конгрес, посвет...

" Всички тези неща са регистрирани, в допълнение ще бъде задълбочена работата в тази посока. Допълнително ще се смени регулаторният механизъм, където е небоходимо по този начин, че крайните консуматори и консуматорите от финална инстанция и техните права да бъдат предпазени ", сподели още министърпредседателят. Служебният министър председател означи,че сега краткосрочните решавания са найважни, а във връзка с дълготрайните е основана работна група, която приготвя нова тактика в целия енергиен бранш. " Тази група, с тази тактика, ще се занимава с дълготрайните казуси, само че в това време в кратковременен проект, ние търсим тъкмо този резултат-намирането на точните решавания, които в това число и с допустими решавания, излизащи отвън обичайните досега, ще търсим точно това-отбрана на българския бизнес, отбрана на консуматорите, които създават артикули и услуги ", сподели още Янев.

" Многократно сме говорили в разнообразни формати, в това число с пълномощници както на институционално виновни хора във връзка с формирането на стойностите и изобщо действието на маркета на ел. енергия, по този начин и с пълномощници на разнообразни формации-синдикати, работодатели и всички, които имат отношение към тематиката. Съгласен съм с казаното дотук, че най-малко два изгледа са съществени. От една страна стойността на катарама за битово ползване, която е на регулирания маркет. На този стадий няма смяна, само че в това време всички битови клиенти, са обект на инфлационен напън от позиция на всички артикули и услуги, които получават в всекидневието си. Това е неизбежно.

Източник: actualno.com