Регламентира се осигуряването на централизиран електронен достъп до данни по

...
Регламентира се осигуряването на централизиран електронен достъп до данни по
Коментари Харесай

Регламентира се електронният достъп до данни по изпълнителни дела чрез информационна система на съдебното изпълнение

Регламентира се обезпечаването на централизиран електронен достъп до данни по формиране, придвижване и привършване на изпълнителните каузи.
Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план на Наредба за осведомителната система на правосъдното осъществяване, посредством която се основава правна опция за потребление на построената осведомителна система на правосъдното осъществяване (ИССИ).
Системата е централизирана в Министерството на правораздаването и дава опция за бърз, отдалечен достъп на страните по изпълнителните производства до придвижването на документи по делата и следене на статуса на обещано изпълнително дело от всяка точка на територията на страната или отвън нея. Достъпът е стеснен единствено до имащите юридически интерес от обещано произвеждане (взискател, дебитор, техен прокурист или други участници в изпълнителното произвеждане при аргументиран юридически интерес..
Контролните органи (инспекторите) също могат да получат достъп, само че единствено при съществуване на акт, удостоверяващ пълномощието им да ревизират съответното дело.
В плана на разпоредба са регламентирани данните, които се събират и вкарват в ИССИ; електронните административни услуги за участниците в изпълнителните производства и правото на достъп до тях; както и електронните административни услуги по отношение на контролната активност на министъра на правораздаването и правото на достъп до тях.
С въвеждане в употреба на системата се цели повишение на гаранциите за обективен изпълнителен развой, ефикасен надзор върху изпълнителните производства, както и прозрачността в работата на органите по наложително осъществяване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР