Регламентът е в Наредба 34, там такситата нямат право да

...
Регламентът е в Наредба 34, там такситата нямат право да
Коментари Харесай

Спас Атанасов: Такситата нямат право да возят на двойни цени, но увеличението за празниците се получава чрез мобилните приложения

Регламентът е в Наредба 34, там такситата нямат право да возят на двойни и тройни цени, само че последните няколко години нарастването за коледните и новогодишните празници се получава посредством мобилните приложения. Това изясни за дневния блок " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “Спас Атанасов от браншовата камера на таксиметровите водачи и превозвачи, по отношение на цените на такситата в София. 

" Почти всяка компания към този момент има мобилно приложение, където клиентът може да си съобщи такси, и когато вижда, че не му одобряват поръчката, самият клиент предлага някакъв спомагателен бонус, като бонус значи от по-далечен регион да му пристигна такси. Приема се, че в неговия регион няма свободни коли и по тази причина не му одобряват поръчката. И когато клиентът самичък в самото приложение предложи спомагателен бонус, който може да бъде 5-10 лв. също, навръх 31 декември умножават и по 2, и по 3 цената, която ще бъде по уред. Но това става по избор и предложение на самия клиент. И тази процедура трябваше преди 1-2 години Комисията за отбрана на консуматори си припомням, че се самосезира, само че не излязоха с някакво решение, което да анулира тази процедура. Така че най-официално през тези мобилни приложения самите клиенти могат да завишават цената, с цел да им пристигна такси. А такситата, както казахте вие, изчезват, тъй като огромна част от водачите избират да бъдат при фамилиите си и да честват. Много дребна част избират да работят, и тези, които излязат да работят, избират да возят на малко по-висока цена по този формален метод, който ви споделих ", сподели той.  

" Има известие, вест от 19 декември, и там е записано по този начин: припомня на служащите и чиновниците, които ще поставят труд, че би трябвало да получат най-малко двойна отплата за работата на формален празник. Размерът на заплащането става четворен, в случай че трудът в тези дни е ексклузивен, защото той също се заплаща 100% нарастване. Така че това нещо публично е регламентирано и в Кодекса на труда. Лошото е, че нашите таксиметрови апарати не разрешават такова нещо, а те не го разрешават, тъй като ръководещите се съмняват, че може да има злоупотреби ", посочи Атанасов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР