Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWR) гласуван от

...
Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWR) гласуван от
Коментари Харесай

Браншова асоциация недоволна от решението на ЕП за пластмасовите опаковки

Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWR) гласуван от Европейският парламент (ЕП) дискриминира пластмасовите опаковки. Това се споделя в позиция на Браншова Асоциация " Полимери ".

Пластамсопреработвателните компании в България и Европа са разочаровани от голословните ограничения, ориентирани особено против пластмасите, които се основават най-вече на прочувствени претекстове.

Като образци се дават специалните цели за понижаване на избрани пластмасови опаковки, изключения за композитни опаковки от квотите за потребление на рециклирани материали и възбраната на стреч фолио за еднократна приложимост и други

Припомняме, че предходната седмица ЕП одобри преговорната си позиция по отношение на Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWR), предложен миналата година от Европейската комисия (ЕК). 

Поставените амбициозни цели за вложение на рециклирано наличие мъчно ще бъдат осъществени през идващите години, така като висококачествени рециклирани първични материали потвърдено липсват през днешния ден. Линейните системи за ръководство на отпадъците в доста държави-членки с към момента открити депа и субсидирано изгаряне от години блокират нужните спомагателни вложения във висококачествена инфраструктура и високотехнологични системи за събиране, подбиране и преработване.

Липсата на рационална поддръжка за промишлеността за преправка и преработване на пластмаси е пропусната опция. Трябва да се обърне внимание на тематики, като нарастване на питателните боклуци, като непосредствено следствие, защото не са преценени добре квотите за повторна приложимост на опаковки и други, смятат от " Полимери ".

Те са уверени, че гласуваните промени няма да доведат до мечтаните екологични цели. Не е прегледано по какъв начин да се реализиран и това ще сътвори спомагателни усложнения пред осъществяването на задачите през идващите години. Предложените цели са учредени единствено на догатки.

Практически решения като системи, основани на заеми и ясни изключения, трябва да бъдат включени в окончателната версия на Регламента, за да се разреши на промишлеността дейно да поддържа пазара на висококачествени рециклирани материали, което да докара до натурален растеж в наличните количества.

Приветстват се положителните промени - по-специално изключването на рискови товари от обсега на регламента, другите изключения при отговорностите за повторна приложимост и опцията за доказване на високи равнища на рециклируемост за формати на опаковки според приложение V.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР