Регистрираният в Белиз Рубимар е първият загубен плавателен съд, откакто

...
Регистрираният в Белиз Рубимар е първият загубен плавателен съд, откакто
Коментари Харесай

Кораб, потопен от хутите, застрашава околната среда в Червено море

Регистрираният в Белиз " Рубимар " е първият изгубен кораб, откогато хутите започнаха да нападат търговски кораби през ноември. Тези набези с дронове и ракети принудиха корабните компании да пренасочат корабите към по-дългия маршрут към Южна Африка, което наруши международната търговия, забави доставките и увеличи разноските.

Потъналият транспортен съд за насипни товари също по този начин " съставлява риск от тайно влияние върху други кораби, преминаващи през натоварените корабоплавателни пътища на водния път ", съобщи Централното командване на Съединени американски щати в свое изказване в платформата X.

Подкрепяните от Иран хути, които управляват северната част на Йемен и други огромни центрове, настояват, че акцията им е демонстрация на взаимност с палестинците в Газа.

Нападенията на хутите провокираха поредност от удари против техните позиции от страна на Съединените щати и Англия и накараха други военноморски сили да изпратят кораби в района, с цел да се опитат да защитят жизненоважния търговски път през Суецкия канал.

Според изказванията на йеменското държавно управление и Централното командване на Съединени американски щати " Рубимар " е паднал в южната част на Червено море късно в петък или рано в събота.

Преди това американските военни обявиха, че ракетната офанзива от 18 февруари е нанесла обилни вреди на кораба за насипни товари и е предизвикала нефтено леке с дължина 18 благи (29 км). Корабът е превозвал към 21 000 метрични тона торове, оповестиха от Централното командване на Съединени американски щати в събота.

Ахмед Ауад бин Мубарак, външен министър в интернационално приетото държавно управление на Йемен в Аден, съобщи в обява на X: " Потъването на " Рубимар " е екологична злополука, каквато Йемен и районът не са преживявали в никакъв случай до момента.

" Това е нова покруса за нашата страна и за нашия народ. Всеки ден плащаме цената за приключенията на милицията на хутите... ".

Международно приетото държавно управление, което е подкрепяно от Саудитска Арабия, е във война с хутите от 2014 година насам.

 

Изпускането на такива огромни количества тор в Червено море съставлява сериозна опасност за морските жители, споделя Али Ал-Савалмих, шеф на Морската научна станция към Йорданския университет.

Свръхнатоварването с хранителни субстанции може да подтиква несъразмерния напредък на водораслите, които изразходват толкоз доста О2, че елементарните морски жители не могат да оцелеят, сподели Ал-Савалмих, описвайки развой, наименуван еутрофикация.

" Страните от Червено море би трябвало да одобряват незабавен проект за правене на стратегия за мониторинг на нечистите зони в Червено море, както и да одобряват тактика за разчистване ", сподели той.

Цялостното влияние зависи от това по какъв начин океанските течения изчерпват тора и по какъв начин той се освобождава от засегнатия транспортен съд, сподели Синчън Тони Уанг, доцент в катедрата по науки за Земята и околната среда в Бостънския лицей.

Екосистемата на южната част на Червено море се характеризира с девствени коралови рифове, крайбрежни мангрови гори и разнороден морски живот.

Миналата година регионът избегна евентуална екологична злополука, когато Организацията на обединените народи извади над 1 милион барела петрол от разлагащ се супертанкер, закотвен край крайбрежията на Йемен. Този тип интервенция може да се окаже по-трудна при сегашните условия.

Нападенията на хутите разпалиха страховете, че войната сред Израел и Хамас може да се популяризира и да дестабилизира целия Близък изток.

В обособен отчет организацията UKMTO заяви, че е получила сигнал за нахлуване на транспортен съд на 15 морски благи западно от йеменското пристанище Моха.

" Екипажът подвигна кораба на котва и беше евакуиран от военните управляващи ", се споделя в консултативна записка на UKMTO.

Италианското министерство на защитата също заяви, че един от военните ѝ кораби е свалил дрон, летящ към него в Червено море.

Междувременно Министерството на превоза на хутите съобщи, че вследствие на дейностите на американските и английските военни кораби е имало " срив " в подводните информационни кабели в Червено море. То не даде повече детайлности.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР