Регистрираните безработни в бюрата по труда се увеличават през декември

...
Регистрираните безработни в бюрата по труда се увеличават през декември
Коментари Харесай

Регистрираните безработни в бюрата по труда се увеличават през декември

Регистрираните безработни в бюрата по труда се усилват през декември на годишна и на месечна база, сочи последният разбор на общественото министерство.

По данни на Агенцията по заетостта  през декември предходната година записаните безработни в бюрата по труда се усилват на годишна и месечна база, като доближават малко над 158 хиляди. В съпоставяне с декември предходната година, растежът е от 4 хиляди, или 0,2 процентни пункта.

В последният месец на годината записаната безработицата доближава до 5,6 %.

Данните за декември сочат, че в 9 области записаната безработица е по-ниска от общата за страната. Най-малко са безработните в София град - 1,6%, Варна 3,6%, Перник 4,0%. Най-високо е нивото на безработица в областите Видин - 15,1%, Монтана - 12,7%, Силистра 11,3% и Враца - 10,8%.

През декември безработните от всички следени групи в неравностойно състояние на пазара на труда означават нарастване на годишна база - младите до 29 години с 2,3%, хората без подготовка - с съвсем 5%, като доближават 88 хиляди. Продължително безработните също нарастват с 12% и към този момент са 34,5 хиляди и безработните над 50-годишна възраст се покачват с 2% и са 65 хиляди.

За цялата 2023 година постъпилите на работа са 154 хиляди, като по-голямата част от тях - 140 хиляди - на първичния пазар на труда. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР