Регистрираните безработни в бюрата по труда през май са почти

...
Регистрираните безработни в бюрата по труда през май са почти
Коментари Харесай

Регистрираните безработни през май са почти 300 хиляди

Регистрираните безработни в бюрата по труда през май са съвсем 300 хиляди души, до момента в който близо 26 хиляди безработни постъпиха на работа, регистрира Агенцията по заетостта.
Спрямо април те са се нараснали с малко над 2600 души до 295 453 безработни. Увеличението по отношение на същия месец на предходната година е 68,4% или с малко над 120 хиляди души, а по отношение на предходния месец нарастването е с 0,9 на 100,
Равнището на записаната безработица в страната през май е 9%. Нивото на записаната безработица в България през май съпоставено с предходния месец демонстрира нарастване с 0,1 процентни пункта, а на годишна база нарастването е с 3,7 процентни пункта.
Равнището на регистрираната безработица в страната през месеца е достигнало 9%. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0,1 процентни пункта, а на годишна база растежът е с 3,7 процентни пункта. 
Въпреки ограниченията са стимулиране на заетостта и опазване на работните места, в това число и схемата 60 на 40, ориентирана към бизнеса, данните в формалната статистика оправдават упованията за растеж на безработицата след въвеждането на изключително състояние на 13 март. Рестриктивните ограничения затвориха редица браншове, доста от които не съумяха да се възползват от държавните тласъци.
Увеличението на параметъра е значително спрямо наклонността от началото на годината.
Припомняме, че безработицата в България през януари беше 6,3%, през февруари - 6,2%, а през март потегли нагоре, достигайки равнище от 6,7%.
Статистиката демонстрира и някои позитивни трендове на трудовия пазар - след отпадане на изключителното състояние броят на започналите работа безработни рязко нараства.
Данните са, че 25 709 души са почнали работа през май с посредничеството на Агенцията по заетостта, като 93,9% от тях са устроени в действителната стопанска система. Спрямо май 2019 година почналите работи са нарастнали през предишния месец с 25,2 на 100.
Според статистиката на Агенцията най-вече са почналите работа на първичния пазар през месеца в секторите хотелиерство и ресторантьорство – 25,8%, преработваща индустрия – 17,0%, търговия, ремонт на коли и т.н – 13,5%, селско, горско и рибно стопанство – 8,4%, строителство – 6,8%, превоз, депозиране и пощи – 3,0% и други.
През май декларираните общо работни места са били малко над 15 000, болшинството от които в частния бранш (83,8%). Най-много от тях са в преработващата индустрия (26,3%), хотелиерство и ресторантьорство (19,5%), търговията, ремонт на коли и мотоциклети (11,6%), държавно ръководство (7,5%), селско, горско и рибно стопанство (7,1%), и строителство (5,4%).
Данните на агетнцията са единствено за записаните лица. Трудно може да има правилна статистика, защото някои изгубили работата си не се записват в бюрата по труда и чакат да бъдат наети в сивия бранш.
Вижте още:
200 000 души ще запазят работата си посредством схемата 60/40, плануват от властта
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР