Регистрирани са три случая на африканска чума по свинете в

...
Регистрирани са три случая на африканска чума по свинете в
Коментари Харесай

Африканска чума в Русе: Регистрирани са три случая по свинете

Регистрирани са три случая на африканска чума по свинете в Русенска област.  Заради заплахата промишлените предприятия да бъдат наранени, незабавно беше свикана епизоотична комисия, осведоми.

Става дума за отстреляни от ловни дружинки диви прасета в региона на селата Сваленик и Писанец.

Според наредбите от 2019 година, когато заболяването унищожи десетки хиляди животни в свинекомплексите, ловците са длъжни да предават проби за проучване за съществуване на африканска чума и трихинела. По този метод са хванати и трите заболели животни, сподели доктор Николай Ненов от Регионалната организация по сигурност на храните и разясни.

" Притеснително е, че се завръщат, значи популацията се възвръща, и не би трябвало да се позволява огромна плътност. Щом като при този отстрел първоначално имаме позитивни проби, това е притеснително за свиневъдните обекти, за персоналните стопанства, въобще за домашните прасета. Това е притеснителното, че просто се появяват доста рано такива проби и се завръщат дивите свине на наша територия ".

Кожите и остатъците от заболели животни след лова наложително би трябвало да се загробват, а в свинекомплексите се вкарва по-стриктен режим на надзор и биосигурност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР