Регистриран е случай на морбили у нас. Пациентът е 37-годишна

...
Регистриран е случай на морбили у нас. Пациентът е 37-годишна
Коментари Харесай

Регистриран е случай на морбили в България, заразена е млада жена

Регистриран е случай на морбили у нас. Пациентът е 37-годишна жена, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести доктор Тодор Кантарджиев в ефира на Българска национална телевизия.

" Тя се се е лекувала в частна болница, само че по-късно е била изпратена в Инфекциозна болница в София. Рискова е възрастовата група от 25-40 година с изпуснати имунизации ", посочи Кантарджиев.

По думите му случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите са се нараснали десетки пъти поради неналичието на имунизации и сезонните служащи от страни като Украйна. Там случаите са 36 хиляди. Броят на инфектираните в прилежащите страни също нараства - в Сърбия са били 5.5 хиляди в Румъния броят понижава - 1.5 хиляди, само че предходната година са били 10 хиляди, в Румъния са към 2.5 хиляди Три са умрелите деца от морбили в Македония.

" В България равнището на имунизации остава високо, тъй че към този момент страната ни съумява да избегне тази наклонност, само че не е целесъобразно да се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали заболяването и са били в чужбина, да заобикалят контакт с деца в първите няколко дни след завръщане ", посъветва доктор Кантарджиев. Според него страната би трябвало да предприеме строги ограничения против подправени или изчезнали ваксини.

Имунизациите против морбили са две - на 13-месечна и на 13-годишна възраст. Преди две години голям брой случаи на морбили имаше в пловдивския квартал " Столипиново ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР