Регистрираха първи случай на морбили в България. Първи случай на

...
Регистрираха първи случай на морбили в България. Първи случай на
Коментари Харесай

Регистрираха първи случай на морбили в България

Регистрираха първи случай на морбили в България. Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Случаят е от София

и е доказан в края на предходната седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, оповестиха за радиото от лабораторията.
От Столичната районна здравна ревизия оповестиха, че стартират акция за имунизация на деца без персонален доктор и с пропуснати имунизации и реимунизации против морбили, паротит и рубеола.
Ваксините ще се слагат в имунизационния кабинет на ревизия от 8.30 до 17.00 часа в делничните дни.

SafeNews напомня, че морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, инфектиране на лигавицата на горните дихателни пътища, присъщ кожен обрив и постоянно настъпващи затруднения. Причинител на болестта е морбилният вирус – Morbillivirus morbillorum. Стайна температура и директна слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано положение той резервира инфекциозната си интензивност от няколко месеца до няколко години.
Морбилният вирус се отделя във въздуха при диалект, издишване, кихане, кашляне и рев. Обикновено заразяването с морбили се реализира при непосредствен, непосреден контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити пространства, транспортни средства, учебни заведения.
Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.
Диагнозата на морбили се слага на база клинично протичане на болестта, на епидемиологични данни за имунизационно положение (напр. пропусната имунизация) и за контакт с болен от морбили.
За потвърждаване на диагнозата се употребява доказване на характерни антитела, уединяване на морбилния вирус от клинична проба или доказване на вирусна РНК.

Източник: БНР

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР