Регистрира се ръст на депозитите през първите пет месеца на

...
Регистрира се ръст на депозитите през първите пет месеца на
Коментари Харесай

Експерт: Българинът продължава да е спестовно насочен

Регистрира се растеж на депозитите през първите пет месеца на годината . Според специалисти имотният пазар е деен и няма покачване на цените.

Същевременно кредитният съветник Тихомир Тошев разяснява, че българите не престават да бъдат спестовно ориентирани и това е почнало от рецесията през 2009 година, когато депозитите са били 22 милиарда. В момента те са повече от 74 милиарда и имало непрестанно нарастване на депозитите.

„ Хората избират да имат заделени пари. Над 80% съумяват да икономисват до към 10 000 лв.. Доходите по дребните обитаеми места не престават да са дребни “, регистрира той е в ефира на „ Bulgaria ON AIR “.

Депозитите в по-малките банки сега са до 1,5% и те ще продължат да се усилват, само че няма да надвишат 2% . Експертът счита, че е рисковано да се икономисва в долари поради валутния риск, до момента в който сред лв. и еврото нямало толкоз огромна разлика.

„ Лихвата за ипотечните заеми се дефинира по междинната рента на депозитите. Лихвите ще тръгнат нагоре, когато лихвите по депозитите се усилят. Хората не би трябвало да се тормозят, най-вероятно в идващите 6 месеца няма да има нарастване. Индексите се усилиха, само че банките взеха решение да не усилват лихвите. С половин до 1-процентен пункт може да се усилят лихвите по изтеглените заеми в идната година. Няма да има разтърсвания на кредитния пазар “, предвижда той.

Целта на рефинансирането е да се подобрят изискванията по заема и прикани всеки, който заплаща рента 2,8% , да рефинансира заема си.

„ Може да отидете при своята банка и да обсъдите рефинансирането. Ако вашата банка не може да ви го предложи, тогава идвате при кредитен съветник и виждате, че друга банка може да ви го даде. Това лято при рефинансирането спестявахме по 15-25 000 лв. “, съобщи Тошев.

Кредитният съветник приканва да не се теглят бързи заеми , а в случай че въпреки всичко се наложи – да се теглят в дребни суми до 500 лв. и да се погасяват до заплата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР