Регистрацията за евроизборите още не е започнала, тъй като няма

...
Регистрацията за евроизборите още не е започнала, тъй като няма
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Регистрацията за евроизборите не е започнала, липсва указ

Регистрацията за евроизборите още не е почнала, защото няма декрет за насрочване на изборите, разяснява представителят на ЦИК Камелия Нейкова в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. След като стартира регистрирането на претендентите, изборният кодекс урежда техния статут.

Кандидат за народен представител в Европейския парламент от България може да бъде всеки български жител, който има навършени 21 години към деня на изборите, не е подложен под забраняване, не изтърпява наказване отнемане от независимост и дава отговор на условията да е живял не по-малко от 6 месеца, да има непрекъснат адрес в България или в друга страна членка на Европейски Съюз. Такова право има и жител на различен страна членка на Европейски Съюз, който не е български жител. Той би трябвало да дава отговор на същите условия, в това число и на това да не е лишен от правото да бъде избиран в страната, на която е жител. Разпоредбата на член 205 алинея 5 от ИК би трябвало да е годна и по повод със обществените мрежи, показа Нейкова.
В своя разбор на изборите за интервала 2015- 2017, а и в предходния ни разбор от 2014-та година, ние сме създали предложение до законодателя,че наредбата на член 205 алинея 5 от ИК, който урежда тази възбрана, би трябвало да има по-разширен обсег, да се ползва и във връзка с обществените медии, с цел да може въпреки всичко тази възбрана в цялост да бъде спазена, както и административните разпореждания да се ползват и за тях.
Тя разяснява, че откакто стартира регистрацията на претендентите, изборният кодекс урежда техния статут. Те са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс. Кандидат за депутат или за член на Екологичен потенциал от България не може да бъде арестуван или привличан като обвинен от момента на регистрацията до оповестяване на изборните резултати като се изключи случаите, когато става въпрос за закононарушение от общ темперамент. Това е належащо позволение на ЦИК по стимулирано искане на основния прокурор. Но в случай че едно лице е арестувано или привлечено като обвинен преди регистрацията му като претендент, тази наредба не се ползва.

Мандатът на ЦИК е 5 години. Мандатът на този състав на ЦИК изтича на 21 март. Съгласно Изборния кодекс процедура за назначение на нов състав на ЦИК би трябвало да бъде извършена не по-късно от 3 месеца и не по-рано от 1 месец преди изборите. Но има и текст, който позволява, че членовете на ЦИК могат да реализират пълномощия и след приключване на своя мандат до встъпване в служба на новите членове. Предвид тази наредба, в случай че Народно събрание не одобри процедура по назначение на нов състав на ЦИК, съставът на тази комисия може да реализира пълномощия и всички нейни решения ще бъдат законни, добави представителят на ЦИК.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР