Регистрацията на кола вече става, без да има нужда договорът

...
Регистрацията на кола вече става, без да има нужда договорът
Коментари Харесай

Нотариуси ще секват измамите при прехвърлянето на коли

Регистрацията на кола към този момент става, без да има потребност договорът за покупка да се носи в КАТ. Данните за покупко-продажбите от през вчерашния ден се обменят по електронен път сред Министерство на вътрешните работи и нотариусите, оповестиха от Нотариалната камара. Целта е да се в профил опцията за измами при прехвърлянето на коли.

Чрез новата система Министерство на вътрешните работи ще получава информация за всички покупко-продажби с транспортни средства, а нотариусите ще имат достъп до системата. Така те ще получават данни за автомобила и притежателя му и ще могат да открият дали са платени налозите на колата, дали е подписана застраховка "Гражданска отговорност " и дали е преминат годишен механически обзор.

Електронният продан на информация сред двете институции беше регламентиран в Закона за придвижване по пътищата през декември 2017 година Тогава началникът на Пътна полиция Бойко Рановски изясни, че купувачът на транспортно средство в България ще има период от един месец, с цел да записва транспортното средство, напомня "24 часа ". Това важи и за български жители, които купуват кола от Европа. Ако срокът не се съблюдава, ще се постанова санкция.

След санкцията ще има още един месец, с цел да се записва автомобилът. Ако и тогава това не бъде изпълнено, ще следва служебно преустановяване на регистрацията и колата няма да може да се движи.

Досега при продажба на кола сред двама души остарелият и новият притежател удостоверяваха промяната на собствеността. След това трябваше пред КАТ да се показват куп документи, с цел да се вземе нов ваучър.

С смяната документите ще се дават в КАТ по длъжностен път, а водачът ще може да получи непосредствено подготвен ваучър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР