Регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които в

...
Регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които в
Коментари Харесай

Започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор


Регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор, които в утрешния ден ще изберат новия български патриарх, стартира.

Старозагорският митрополит Киприан, който е и представител на Светия синод, пожела на добър час и триумф на Комисията по пълномощията, която има главно отговорно служение и активност в регистрацията на всички делегати. " Да е блажен днешният празник на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел! За доста години! ", сподели митрополит Киприан.

140 е броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески изборен църковен събор. Освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, както и монаси и представители на духовните учебни заведения.

Регистрацията стартира тъкмо в 10 ч. и ще продължи до 20 ч. вечерта.

Величкия свещеник Сионий, свещеник на Троянския и Бачковския манастир, заяви, че мощите на Свети патриарх Евтимий ще дойдат в 11 ч. и ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия патриарх Евтимий. " Мощите идват, с цел да покажат тази духовна последователност на Българската патриаршеския, да благословят, да осенят целия нравствен Събор, който ще избере новия първойерарх първосветител на родната ни черква и са осветят и благословят столичния град ", съобщи свещеник Сионий.

Попитан какви са упованията му за Събора и има ли любимец, духовното лице отговори, че най-важното е всички да бъдат в молитва, в духовно успокоение, в примирение и с разсъдък и по съвест да изберат новия български патриарх, към който има големи упования освен от хората, които са в расо, само че и от целия правилен народ на България и от цялата наша татковина.

" Надеждите на цялата Българска православна черква и на целия български народ в тези дни са най-много и на първо място в молитва към Всевишния Бог и по тази причина той да умъдри всички нас, делегатите на Събора, да създадем избор по сърце, по съвест, избор подбуден от Светия дух. Вярваме и се надяваме, и знаем сигурно, че всичко ще бъде умерено, защото не трябва да забравяме и би трябвало да помним доста добре, че силата, която движи Патриаршеския изборен църковен събор, е силата на Светия дух ", съобщи архимандрит Стефан.

" Изборът, който ще бъде изработен, ще бъде избор, подбуден от Светия дух и по тази причина ние имаме вяра, че този избор ще бъде тъкмо подобен и жребият ще падне тъкмо върху този, от който нашият народ и нашата черква има потребност сега и ще има потребност в идните години ", сподели още архимандрит Стефан.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР