Регистърът на щетите, причинени от агресията на руската федерация срещу

...
Регистърът на щетите, причинени от агресията на руската федерация срещу
Коментари Харесай

Атанас Шарков: Русия да бъде накарана да плати за престъпленията си!

Регистърът на вредите, породени от експанзията на съветската федерация против Украйна, ще бъде отворен за подаване на искове, доказателства, и обвързвана информация за разрушени по време на войната домове, на 2 април 2024. Това е добра и предстояща вест съгласно бизнесмена и цивилен деятел Атанас Шарков, посетител в предаването " Видимо и невидимо: Контрапропаганда ". " Така приключва един развой, който стартира с приемане на първата резолюция на Обединените народи на 14 ноември 2022 за русия, която беше призната с болшинство. Тогава бе заложена правната основа, въз основата на която да бъдат желани репарации и компенсации ", изяснява Шарков.

Над 60 страни, освен европейски, поддържаха основаването на регистъра. Очакват се сред 300 000 и 600 000 искове от украинци, останали без разрушените си от съветските бомбардировки домове. Украинското държавно управление към този момент е свързало с регистъра тяхната система за електронно ръководство, в която са регистрирани над 20 милиона украинци. От идната семица те ще могат да подават своите заявки в регистъра. Регистърът ще бъде уголемен с още 9 категории, които ще включват разрушена сериозна инфраструктура - пътища, мостове, електроцентрали, екологични вреди, разрушени предприятия и пропуснати изгоди за бизнеса, и така нататък Идеята е да има точна документи за вредите, за които ще се желаят репарации. Успоредно с тях ще се документират и съветските непарични активи по света, принадлежащи на включени в санкционите описи на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Според предварителни оценки тези активи варират сред 2 и 3 трилиона евро, тъй че русия сигурно може да заплати за експанзията си, безапелационен е гостът.

" Може да се каже, че всички страни, които са подкрепили регистъра на вредите, де факто са заявили своята подготвеност да употребяват съветските активи за репарации. Не е небходимо за се основават повече закони или бюрократични процедури ", счита Атанас Шарков. Според него резолюцията на Обединените народи от 14 ноември 2022 е с задоволителна правна мощ, остава да се посочи методологията, по която решенията за потребление на активите ще бъде взето - посредством решения на страните-членки или на Европейския парламент. При втория вид никоя страна няма да има право на несъгласие в Европейската комисия. " Необходима е единствено политическа воля и тъкмо тук най-добре може да се потвърди същинския евроатлантизъм. Той не се свежда единствено до промяна на имена на улици, както тук ни го показват, а до действително понижаване на въздействието на русия в Европа - както стопански по този начин и политически ", счита гражданският деятел.

Шарков е песимистичен по отношение на опцията Европейски Съюз да емитира еврооблигации за подкрепяне на Украйна. Според него е по-вероятно Съединени американски щати и Европейски Съюз да оформят помощите за Украйна като необезпечени заеми, без никаква или с доста ниска рента, които Украйна ще връща точно от репарациите, които русия ще бъде принудена да заплати.

" Жалко е, че пред последните 30 години светът са развиваше на правилото на глобализацията, само в името на икономическото развиване, а всички критерии, свързани с правила и полезности, бяха поставени встрани. Мисля обаче, че идва краят на времето, в което беше допустимо да инвестираш в развития свят с концепцията да получиш парче от него, без да спазваш неговите правила. Дори Тръмп надали би поддържал сходен метод, в случай че още веднъж стане президент на Съединени американски щати ", предвижда Атанас Шарков.

Цялото изявление на Калин Манолов с Атанас Шарков можете да гледате на https:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР