Регионите са сърцето на Европейския съюз. Те са най-близо до

...
Регионите са сърцето на Европейския съюз. Те са най-близо до
Коментари Харесай

Мария Габриел: За да може всеки регион да се възползва от цифровизацията, са нужни инвестиции в инфраструктура и цифрови умения

Регионите са сърцето на Европейския съюз. Те са най-близо до жителите и бизнеса. А цифровизацията и свързаността имат голям капацитет да основат нови благоприятни условия за развиване, правейки процесите по-бързи и ефикасни, като основават по-интелигентни артикули и услуги за хората и бизнеса. Общоевропейската самодейност за безвъзмезден интернет на публични места WIFI4EU, която осъществяваме по мое предложение, е едно от доказателствата за това и приветствам кмета на Враца Калин Каменов за сполучливото кандидатстване. Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на регионалния конгрес във Враца "Цифровизацията-възможност за напредък на област Враца ". В полемиката участваха и министъра на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова иевродепутатът инж. Владимир Уручев.

Комисарят акцентира на задачата за създаване на цифрови иновационни хъбове във всеки район, в това число Враца, които ще бъдат основни за обезпечаването на достъп до най-новите цифрови технологии за бизнесмените и публичните администрации на районно равнище. Новата независима стратегия "Цифрова Европа " с бюджет от 9,2 милиарда евро, която се основава също по предложение на българския еврокомисар, ще влага в основаването на хъбове за всяка компания или социална организация на локално ниво да получи поддръжка за внедряване на цифрови технологии. По програмата са планувани и вложения в придобиване на високи цифрови умения, киберсигурност, изкуствен интелект, суперкомпютри, съвременна администрация.

Мария Габриел акцентира, че цифровизацията не може да бъде сполучлива и да работи за хората, в случай че те не бъдат подкрепени за придобиването на нужните умения. Тя насърчи учебните заведения от област Враца да се включат интензивно в Европейската седмица на програмирането, която се организира всяка година през октомври. Прикани също студентите да употребяват шанса да натрупат опит в непозната софтуерна компания посредством схемата за трансграничен стаж "Цифрова опция ". Освен това комисарят осведоми, че за развиване на съществени цифрови умения ще има финансиране и в границите на Европейския обществен фонд посредством ваучери за образования. Всички тези начинания са за придобиване на цифрови умения, потребни за самите учащи се и за развиването на районите, в които живеят.

"Цифровата смяна се случва в този момент и тя върви с нови провокации. Само посредством вложение в цифрова инфраструктура, цифрови умения и образование, ще можем да се уверим, че нито един европейски район не изостава. Нужно е да приспособяваме нашите политики и метод на мислене, с цел да осигурим на жителите и предприятията цифровото бъдеще, което заслужават. Подкрепям напъните на Враца да бъде част от сполучливата цифрова промяна ", заключи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР