Регионът не може да приеме нова война, предупреди турският президент

...
Регионът не може да приеме нова война, предупреди турският президент
Коментари Харесай

Ердоган: Регионът не може да понесе нова война в Украйна

" Регионът не може да одобри нова война ", предизвести турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред представители на турската преса при завръщането си от Албания.

„ Не виждам нашествието на Русия в Украйна като реален метод. Защото Украйна не е елементарна страна. Украйна е мощна страна. Освен това, с цел да предприеме тази стъпка Русия, тя би трябвало да преразгледа обстановката в целия свят и личната си обстановка ", сподели той.
Ердоган акцентира нуждата от разискване на въпроса с съветския президент Владимир Путин.

Турски наблюдаващи напомнят, че Турция е една от дребното членове на НАТО с положителни политически, стопански и военни връзки с Русия. Страната резервира своя неутралитет и следва прагматичен метод след ескалацията на напрежението предходната година. Освен това поддържа поддръжката си за териториалната целокупност на Украйна и се опълчва на противозаконното анексиране на Крим.

Президентът Ердоган през октомври предложи Турция да играе ролята на медиатор в рецесията. Външният министър Мевлют Чавушоглу сподели също, че Турция е в контакт както с Русия, по този начин и с Украйна, като означи, че Анкара посъветва и двете страни да запазят успокоение и да деескалират обстановката.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли предлагането на Анкара, като сподели: „ Факт е, че Русия не е страна в спора в Донбас. На сходна среща няма да бъде допустимо да се намерят решения на казуса. " От друга страна, Украйна приветства изказванията на Анкара, като украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели на брифинг: „ Ще приветстваме всички старания, които могат да ни оказват помощ да сложим завършек на тази война, да върнем териториите на Украйна, които сега са под съветски надзор. "

Киев се бори с промосковски протест в два източни района, граничещи с Русия от 2014 година, малко откакто Кремъл анексира украинския полуостров Крим. Съединените щати и техните съдружници от седмици предупреждаваха, че Русия може да възнамерява инвазия в Украйна. Русия отхвърля да е възнамерявала да нахлуе в страната, само че сателитни фотоси, показващи до 100 000 бойци, събрани на границата, изнервиха западните страни.

Украйна, която желае да се причисли към НАТО, упрекна Москва, че поддържа сепаратистите в спора на изток от 2014 година Русия се счита за застрашена от прогрес на НАТО и желае да попречи на прилежащите някогашни руски републики Украйна и Грузия да се причислят към съюза. Сраженията сред украинските държавни сили и проруските сепаратисти в Донбас са умъртвили повече от 13 000 души от 2014 година съгласно Организация на обединените нации. Регионът е един от няколкото източника на търкания сред Русия и Украйна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР