Регионът на Видин и Враца има неизползван потенциал за развитиеВсе

...
Регионът на Видин и Враца има неизползван потенциал за развитиеВсе
Коментари Харесай

Рецепта за Северозапада: Инвестиции и по-високи заплати

Регионът на Видин и Враца има необработен капацитет за развиване

Все още има неизползвани благоприятни условия за привличане на вложители в района на Видин, а това е от витално значимо значение за неговото икономическо възкръсване, съобщи кметът инж. Огнян Ценков (вдясно) – фотография: БСК

Регионът на Северозападна България има необработен капацитет за развиване, който може да го изведе от отрицателната европейска ранглиста, счита изпълнителният ръководител на Българската стопанска камара Радосвет Радев, който се срещна тази седмица с кметовете на Видин и Враца.

Видин има неразкрит към момента капацитет да бъде логистичен център за интермодален превоз, ситуиран на почти равно разстояние от София, Белград и Букурещ, бе очебийно на среща на Радосвет Радев с кмета на града инж. Огнян Ценков.

Перспективи за града и региона има също в развиването на туризма и земеделието. През последната година приходите от круизен туризъм са се удвоили, заяви инж. Ценков. С 20% е повишена и събираемостта на локалните налози и такси, а усвояването на средствата от еврофондовете е над междинното за страната равнище.
още по тематиката
Според кмета на Видин, към момента има неизползвани благоприятни условия за привличане на вложители в района, а това е от витално значимо значение за неговото икономическо възкръсване. Ключов план в това отношение е Северната индустриална зона, в която към момента има доста свободни имоти.

Инж. Ценков посочи, че по негово предложение Общинският съвет на Видин е приел Наредба за поощряване на вложенията, с издаване на документ, което улеснява евентуалните вложители в града.

Привличането на вложители е основна цел и на локалната власт във Враца, стана ясно по време на срещата на Радосвет Радев с кмета на града Калин Каменов. За постигането на тази цел от първостепенно значение е построяването на добра инфраструктура, изключително в индустриалната зона на града, по тази причина точно в това направление са ориентирани напъните на общинското управление, показа Калин Каменов.

Привличането на вложители е основна цел на локалната власт във Враца, стана ясно от срещата на Радосвет Радев с кмета на града Калин Каменов (вдясно) – снимка: БСК

Местната власт си сътрудничи ползотворно с БСК, като един от положителните образци в това отношение е изпълняваният сега от стопанката камара план „ EDU-LAB Ново дунавско ръководство за реализиране на сходство сред висшето обучение и пазара на труд ”, в границите на който следва да бъде построен Център по мехатроника на територията на Враца.

Центърът ще работи за реализиране на по-тясно взаимоотношение сред бизнеса и образованието посредством използване на моделите за на практика насочено образование на фрагментите за възстановяване на  професионалните шансове на младежите в района.

Радосвет Радев прикани да се работи за поощряване на предприемаческия дух в Северозападна България, както и за последователно нарастване на трудовите хонорари за привличане на работна ръка. „ Регионът има необработен капацитет за развиване, който може да го изведе от отрицателната европейска ранглиста, с която за жалост постоянно се асоциира ”, сподели изпълнителният ръководител на БСК.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР