Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/- Пловдив гласува на

...
Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/- Пловдив гласува на
Коментари Харесай

Депото за отпадъци в Шишманци е пълно, искат разширение

Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците /РСУО/- Пловдив гласоподава на съвещание през днешния ден построяването на трета клетка на хранилище за неопасни боклуци в с. Шишманци. Предложението е признато единомислещо, оповестиха от пресцентъра на община Пловдив.

Одобрението за създаване на трета клетка в Шишманци идва след предложение на кмета на Пловдив Здравко Димитров за основаването на общ фонд, в който да вземат участие деветте общини Пловдив, Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Раковски и Брезово. Целта е да се влагат средства в поддръжката на депото в Цалапица и построяването на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв., които ще бъдат обезпечени посредством кандидатстването през разнообразни фондове и стратегии.

Към момента потенциалът на издигнатите и въведени в употреба кафези 1 и 2 е привършен и се минава в режим на аварийност. Ако Министерство на околната среда и водите одобрят заложените параметри и осъществяваме плануваната инвестиция в завода в Шишманци, ще решим проблемите с отпадъците на Пловдив за 30 години напред, съобщи зам.-кметът с сектор екология Анести Тимчев, представен в известието.

Община Пловдив е набелязала три стратегически ограничения, с които животът на сметището в Цалапица да бъде продължен, без да заплашва екологията в региона. Една от тях е построяването на подпорна стена, защото оборудването се намира покрай река Марица и задачата е да не се допусне срутване в коритото на реката. Договорени са взаимни дейности със Селскостопанска академия. Вече се вършат проби за отнасяне със специфичен биопродукт, при което размерът на органичните боклуци понижава с над 10 %. Предвижда се и монтирането на сепарираща линия, която на място да отделя и сортира отпадъка. Така общият размер на сметта, която действително ще се депонира в котловините, ще бъде понижен доста, се показва още в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР